ZNAČAJNA POBJEDA ZA ANGELU MERKEL: Stranka CDU velikim procentom pobjedila u njemačkoj pokrajini Saarskoj

Partija njemačke kancelarke Angele Merkel Hrišćansko-demokratska unija (CDU) pobijedila je danas na regionalnim izborima, pokazuju preliminarni rezultati izbora.

U Saarskoj, jednoj od najmanjih njemačkih saveznih pokrajina, održani su izbori za lokalni parlament, na kojima je CDU osvojio 40 posto glasova birača. Protivnička Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) lijevog centra na čelu s njenim novoizabranim predsjednikom Martinom Schulzom, koji je ujedno i protivkandidat Merkelove na izborima za kancelara koji će biti održani za šest mjeseci, osvojila je 30 posto glasova birača, javlja ZDF, pozivajući se na preliminarne rezultate izbora.

ARD televizija procjenjuje da CDU ima nešto veće vodstvo od 41 procenta glasova u odnosu na SDP, koji, prema ovoj televiziji, ima 29,5 posto glasova birača, prenio je AFP.

U lokalni parlament druge po redu najmanje savezne pokrajine ušla je i stranka Ljevica s 13 posto glasova, što znači da je izgubila tri procenta podrške. Alternativa za Njemačku (AFD) je sa šest posto glasova prešla izborni cenzus tako da će i ona ući u parlament.

Izbori u Saarskoj su pokazali i trend pada popularnosti stranke Zeleni koja sa 4,5 posto osvojenih glasova nije uspjela da uđe u lokalni parlament.

Ovakav izborni ishod omogućava jedino nastavak sadašnje “velike koalicije” između demohrišćana i socijaldemokrata, prenosi Hina. Takozvana crveno-crvena koalicija, između SPD-a i stranke Ljevica, kojoj su mnoga ispitivanja davala velike izglede za pobjedu, nema dovoljno glasova da formira parlamentarnu većinu.

Prvi nepotpuni službeni rezultati izbora u Saarskoj očekuju se večeras oko 23 sata. Izbori u Saarskoj važan su pokazatelj raspoloženja birača u izbornoj godini. U maju se održavaju izbori u saveznim pokrajinama Schleswig-Holstein i North Rhine-Westphalia, a krajem septembra i savezni parlamentarni izbori.

 

(Global CIR/Agencije/ Pripremio: Asim M.)

Komentiraj