KATASTROFA ZA MORNARICU? Bez problema može uništiti nosače aviona, šest puta je brža od zvuka!

Rusija je izgradila hipersoničnu raketu koja može uništiti nosač zrakoplova bez imalo problema, javlja Daily Mail.

Dužnosnici iz Kremlja tvrde da su izgradili krstareću raketu koja putuje brzinom koja je pet do šest puta veća od brzine zvuka. Stručnjaci upozoravaju da bi ‘nezaustavljivi’ projektili mogli izazvati katastrofu za nove nosače zrakoplova Britanske mornarice, HMS Queen Elizabeth i HMS Prince of Wales. Njihova je vrijednost 6.2 milijarde funti.

‘Velik izazov za površinske brodove’

Njihovo trenutno proturaketno naoružanje opremljeno je tako da jedino može pogoditi projektile koji lete puno manjom brzinom od ovih, što znači da bi protiv Zicrona bili beskorisni.

To bi primoralo nosače zrakoplova da smanje borbeni radijus kretanja koji se sada procjenjuje na 500 milja. Zbog toga bi zrakoplovi i helikopteri teže stizali do svojih meta, a teže bi i izvršili misije.

Mornarički stručnjak Pete Sandeman rekao je za Sunday People da je obrana od hipersoničnih projektila velik izazov za površinske brodove.

‘Jako je malo vremena za reakciju čak i kada se detektira, postojeće obrane mogle bi biti potpuno beskorisne i neadekvatne. Čak i ako projektil bude razbijen ili detoniran, krhotine imaju toliko kinetičke energije da bi brod i dalje mogao biti jako oštećen.’

Tehnologija koja miješa gorivo i zrak

Ovo je oružje testirano ranije ove godine, a moglo bi se postaviti na kruzer Pyort Veliki koji ide na nuklearni pogon, i to do 2018. godine, javljaju ruski mediji.

Može se ispaliti s tla, mora ili s podmornice.

Zikron koristi Scramjet tehnologiju koja miješa gorivo i zrak, što omogućava hipersonične brzine. To znači da projektili mogu putovati brzinama od 250 kilometara u manje od dvije minute, što je brže od metka ispaljenog iz snajpera.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj