SASTANAK MOGHERINI – ABBAS: ‘Izrael ne treba propustiti ovu priliku za mir’

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u ponedjeljak je u Briselu izrazio nadu da Izrael neće propustiti nove prilike koje se otvaraju za nagodbu na temelju rješenja o dvije države, izvještava palestinska agencija WAFA.

Obraćajući se na press konferenciji s visokom predstavnicom Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini, Abbas je ponovio svoju spremnost na sklapanje mira s Izraelom.

”Naš današnji sastanak bio je važan kako bi se razgovaralo o najnovijim dešavanjima u vezi s međunarodnim naporima da se pronađe najbolji način za postizanje pravednog i sveobuhvatnog mira između nas i Izraelaca u svjetlu namjere američke administracije pod predsjednikom Trumpom da radi na uspostavi mira ”, izjavio je Abbas.

Međutim, dodaje kako će “nastavak aktivnosti naseljavanja i eksproprijacije palestinske zemlje dovesti do situacije u kojoj postoji jedna država sa sistemom aparthejda. Represija i okupacija neće donijeti sigurnost i mir do kojih se može doći samo kroz pravdu, jednakost i dobrosusjedske odnose. Mi smo spremni za ove stvari i nadamo se da izraelska vlast i izraelski narod neće propustiti ovu priliku za mir”.

Mogherini je ponovila podršku Evropske unije za palestinsku državu unutar njenih granica iz 1967. godine, s Istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom, do koje bi se došlo političkim rješenjem.

Također je ponovila stav Evropske unije o izraelskim naseljima na okupiranim teritorijama, za koja je rekla da su nelegalna i nelegitimna.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj