(VIDEO) VUČIĆ PROGOVORIO RUSKI! Putin na sastanku sa srbijanskim premijerom spominjao zaoštravanje odnosa u regiji

Predsjednik Rusije Vladimir Putin poručio je u ponedjeljak na sastanku s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem u Moskvi kako se nada da će se odnosi dviju država “razvijati pozitivno i u duhu prijateljstva, ma kako se razvijala politička situacija”, dok srbijanski premijer očekuje da ruska vojna pomoć čim prije stigne u Srbiju, prenijeli su beogradski mediji iz Moskve.

Ruski predsjednik bio je u ponedjeljak domaćin srbijanskom premijeru u Moskvi i neizravno podržao Vučićevu kandidaturu za predsjednika Srbije, izrazivši očekivanje da će predstojeći predsjednički izbori proteći na najvišoj razini, uz želju za uspjehom “aktualnim vlastima”, prenose beogradski mediji.

Putin je istaknuo da su zajedničkim naporima odnosi Srbije i Rusije u trgovinsko-ekonomskoj sferi promijenjeni, te da je najveći porast – od oko 40 posto, zabilježila isporuka poljoprivrednih proizvoda.

Beogradski mediji prenose da je predsjednik Rusije u razgovoru s Vučićem ocijenio kako se situacija u regiji “donekle zaoštrava”.

“Itekako želim da s Vama danas razgovaram o situaciji na Balkanu imajući u vidu da se prema nekim vanjskim signalima ona, čak bih rekao, pogoršava”, rekao je Putin.

Vučić je zahvalio Putinu na ličnoj podršci i podršci Ruske Federacije teritorijalnom integritetu Srbije, poručivši da je “moguće povećati trgovinsku razmjenu” između dviju država.

Istodobno, Vučić očekuje da će predsjednik Rusije čim prije potpisati uredbu temeljem koje bi rusko naoružanje stiglo u Srbiju.

“Razgovarali smo i o vojno-tehničkoj suradnji. Putin je rekao da je osobno odobrio sve ono o čemu sam razgovarao s (ministrom odbrane) Sergejom Šojguom, u vezi 30 borbenih oklopnih vozila, 30 tenkova T-72 i šest zrakoplova MIG 29. Poslije današnjeg razgovora, u najhitnijem vremenu očekujem da predsjednik potpiše uredbu, što bi značilo da sve ono što smo dogovorili konačno stiže u Srbiju”, rekao je Vučić novinarima beogradskih medija.

Vučić je Putinu, kako prenose beogradski mediji, naglasio da “Srbija čvrsto stoji na modelu vojne neutralnosti, koju mora sačuvati” i da je to “pitanje i slobode i nezavisnosti”, što je ruski šef države “u potpunosti podržao”.

Vučić je uoči posjete Moskvi najavio da će s Putinom “u četiri oka” razgovarati o ekonomskoj, vojno-tehničkoj i suradnji u vojnoj industriji, kao i o suradnji na području turizma, dok će se državna izaslanstva zasebno sastati s predstavnicima ruske vlade.

Današnji sastanak deseti je susret Vučića i Putina, a u Moskvu su s Vučićem doputovali i ministar odbrane Zoran Đorđević i ministar rada i socijalne skrbi Aleksandar Vulin.

Poslušajte kako Aleksandar Vučić priča ruski jezik!

Vučić se Putinu obratio na tečnom ruskom jeziku.

“Htio sam vas lično zamoliti za ličnu, ali i podršku Ruske Federacije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije. Kada je riječ o situaciji u regionu, ostajemo privrženi vojnoj neutralnosti”, rekao je Vučić.

(Global CIR/Novi.ba)

Komentiraj