BITKA ZA MOSUL: Iračke snage ponovno napale DAIŠ, vode se borbe od vrata do vrata

Iračke snage krenule su ponovno u napad na DAIŠ u Starom gradu u Mosulu, gdje iračke snage i koalicija predvođena Washingtonom provode istragu o udarima koji su usmrtili brojne civile.

Pentagon je objavio da pregledava više od 700 video-snimaka zračnih udara međunarodne koalicije protiv džihadista na zapadu Mosula kako bi se rasvijetlile informacije o velikom broju civila ubijenih u tim bombardiranjima.

Jedna od stvari koju ispitujemo jest jesu li te brojke skupljene iz različitih incidenata, različitih operacija u toj vrlo žestokoj bitci koja se odigrava u Mosulu”, objasnio je pukovnik J.T. Thomas, glasnogovornik američkog vojnog zapovjedništva, video-linkom iz Pentagona.

Sukobi se odvijaju u “gusto naseljenoj zoni s borbama od vrata do vrata, od ulice do ulice, uz bombardiranja”, objasnio je on. “Još su tisuće civila na zapadu Mosula. To je jedna od naših velikih briga”.

Rusija zatražila sastanak Vijeća sigurnosti UN-a

U nedjelju je šef američkih snaga na Bliskom istoku Joseph Votel nazvao “strašnom tragedijom” smrt civila u zračnim bombardiranjima u Mosulu. Rusija je u ponedjeljak navela kako je zatražila održavanje posebnog sastanka Vijeća sigurnosti UN-a o stanju u Mosulu i objavila kako “nadzire stanje izbliza”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj