NJEMAČKI POLITIČARI OTVORENO: ‘Erdogan je terorista, što prije razbiti MIT-ovu špijunsku mrežu u Njemačkoj!’

Dok Erdogan na mitinzima u Turskoj Evropu proglašava fašističkom, ne ostaju mu dužni ni evropski, a pogotovo njemački političari. Zastupnica partije ‘Ljevica’ u njemačkom Bundestagu  Sahra Wagenknecht označila je turskog predsjednika kao “teroristu”, a njegovu vanjsku politiku usporedila sa vanjskom politikom nacističke Njemačke, piše Bild.

Ovo je izrekla osvrćući se na nedavne ‘džihadističke’ poruke turskog predsjednika. “Ako Evropa nastavi ovako, nijedan Evropljanin, niti jedan ‘zapadnjak’ u bilo kojem dijelu svijeta neće biti siguran na ulicama. Mi, kao Turska, pozivamo Evropu da poštuje ljudska prava i demokratiju”, kazao je Erdogan na jednom od predreferendumskih skupova.

Untitled

Ona je izjavila: “Ovo je poziv na terorizam. Tako govori jedan terorista, nikako drugačije “. Na drugom mjestu Wagenknecht je govorila o Erdoganu kao o ‘kumu terorizma’.

Sa druge strane, izvješća o špijunaži za Erdogana od strane Turaka koji borave u Njemačkoj pomno će ispitati Vrhovni državni tužilac. Uspjeh istraživanja  će ovisiti o tome što će reći njemačka kontra-obavještajna služba, kakvim podacima raspolaže kada je u pitanju izvješće o špijunaži, rekla je glasnogovornica državnog tužioca danas u Karlsruheu.

Prema podacima koji dolaze iz pokrajine Donja Sarska, turska obavještajna služba (MIT) je prikupila podatke o oko 300 osoba i institucija koje su povezane sa pokretom Fethullaha Gulena, koji službena Ankara smatra odgovornim za izvršavanje navodnog vojnog udara prošle godine

Turski MIT špijunirao mobilne i fiksne telefone te mailove u Njemačkoj

Novine Suddeutsche Zeitung su izvijestile o špijuniranju osoba bliskih pokretu Hizmet Fethullaha Gulena. Te osobe su presretane, prisluškivani su njihovi mobilni i fiksni telefonski uređaji, te mail adrese.

Nakon izvještavanja o špijunskim akcijama MIT-a u Njemačkoj, mnogi političari, kao i vođa pokreta Hizmet u Turskoj kritizirali su takvu praksu koju provodi turska obavještajna služba. Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maziere je eksplicitno upozorio Tursku da Njemačka neće tolerirati niti turske niti bilo čije druge špijunske aktivnosti na svome teritoriju.

Ministar unutrašnjih poslova njemačke pokrajine Hessen Peter Beuth je osudio turske špijunske aktivnosti riječima: “Oni koji žele ušutkati disidente, naići će ovdje na začepljene uši”, aludirajući tako na činjenicu da Njemačka neće pomoći Turskoj u zastrašivanju i izručivanju disidenata“, time kategorički odbijajući svaki vid saradnje s MIT-om, navodi Bild.

rgergg

Beuth je za BILD rekao: “Naše sigurnosne agencije neće podržati želju za svemoći jednog pojedinca, niti ćemo dozvoliti da se turski sukob prenese na tlo Njemačke. Njemačke obavještajne službe rade u skladu s pravdom i zakonom u interesu građana, a nisu nikakvi agenti Erdogana.“

Ministar unutrašnjih poslova pokrajine Sarska Holger Stahlknecht je veoma burno reagirao na izvješća o špijunaži MIT-a. On je za BILD izjavio: “Njemačke obavještajne službe ne mogu biti alati drugih nacionalnih država, preko kojih će one ostvarivati svoje interese na tlu Njemačke. Ovakvo Tursko ponašanje nije njemački interes, već ono samo sve više udaljuje Tursku od članstva u Evropskoj Uniji.”

“Federalne i državne vlasti moraju razbiti Erdoganovu špijunsku mrežu u Njemačkoj!”

Ministrica pravde njemačke pokrajine Hessen Eva Kühne-Hörmann smatra turskog predsjednika Erdogana za prijetnju miru u Evropi. Ona je izjavila: “Gospodin Erdogan je očito izgubio osjećaj za pravdu i demokratiju.”

Stephan Mayer glasnogovornik kluba Unije u Bundestagu koju čine CDU i CSU izjavio je:”Nedopustivo je da Erdoganova tajna služba u Njemačkoj može špijunirati disidente. Posebno je podvukao da Erdogan ne koristi samo tajnu službu, nego i stotine vjerskih službenika u velikom broju džamija u Njemačkoj. To je otvoreno narušavanje slobode ispoljavanja vjere. Ankara mora momentalno zaustaviti ovu praksu špijuniranja.”

Sevim Dağdelen članica Partije Ljevica za BILD je izjavila: “Federalne i državne vlasti moraju razbiti Erdoganovu špijunsku mrežu u Njemačkoj!” Također je izjavila da se “Erdoganovi agenti ne bi trebao misliti da će biti nekažnjen za svoje špijunsko djelovanje u Njemačkoj.”

Ercan Karakoyun lider pokreta Hizmet u Njemačkoj za novine BILD je izjavio: “Postojanje ovakvog izvješća me zaista plaši, pretpostavljam da sam ovdje u Njemačkoj siguran. Sama ideja da turska obavještajna služba špijunira njemačke građane za mene je prestrašna. Mislim da je sramotno sporo reagiranje njemačkih vlasti. Savezna vlada mora pozvati Erdogana da okonča špijunske aktivnosti u Njemačkoj.”

 

 

(Global CIR/Izvor: Bild/ priredio Asim M.)

Objavljeno u:

Komentarion this Post

  1. Jadni Turci šta ih čeka sa ovakvim liderom !!!

    Reply
  2. Neofasizam apsolutisticke i anarhisticno satanisticke eu.lazna demokratija.naprijed erdo protiv placenika zapada

    Reply

Komentiraj