STRATEŠKO PARTNERSTVO: Iran odobrio Rusiji upotrebu vojnih baza za udare u Siriji

Iranski ministar vanjskih poslova Mohamed Jawad Zarif izjavio je da Rusija “u određenim slučajevima” može da koristi iranske vojne baze kako bi se borila protiv terorista u Siriji, prenosi Reuters.

Rusija i Iran su do sada bili ključni saveznici režima Bashara al Assada i odigrali su odlučujuću ulogu tokom posljednjih 18 mjeseci u preokretanju toka rata u korist sirijskog predsjednika.

Ruski avioni prošlog ljeta su poletjeli iz iranske baze u napadima na mete u Siriji, što je prvi put da je strana sila koristila vojnu bazu u Iranu od kraja Drugog svjetskog rata. Polijetanja su obustavljena nakon što je informacija o njima procurila u javnost i pošto je nekoliko ministara okarakterisalo odobrenje kao kršenje iranskog ustava u kojem se zabranjuju strane vojne baze. Iranski ministar odbrane tada je javno kritizirao Moskvu zbog “hvalisavosti”.

Ovog puta, međutim, Zarif je izjavio kako Rusija nema svoju vojnu bazu u Iranu, već se radi o dobroj suradnji “od slučaja do slučaja, kada je neophodno za Ruse kako bi se borili protiv terorizma, koristit će iranske objekte”.

Iranska delegacija, u kojoj su šef diplomatije i iranski predsjednik Hasan Rohani, nalazi se u zvaničnoj posjeti Moskvi od ponedjeljka. Zarif je kazao da bi o regionalnim problemima, koji uključuju i Siriju, trebalo da se razgovara na sastanku sa Vladimirom Putinom u Kremlju.

 

 

(Global CIR/ Newsweek.rs)

Komentiraj