OPASNE VOJNE BAZE: Satelitske snimke otkrile čudo od opreme na kineskim umjetnim otocima

Desetak zrakoplovnih hangara i radari najnovije proizvodnje samo su neke od novina na kineskom umjetnom otočju u Južnom kineskom moru koje se spremno za početak vojnih operacija, stoji u izvješću objavljenom od strane američkog think-tanka.

Ovi novopostavljeni sadržaji dodatno osnažuju kinesku vojnu dominaciju na ovo iznimno kritičnom području, ustvrdili su stručnjaci u izvješću te dodali kako novi sustav omogućuje Kini uspostavu kontroverzne zone zračne obrane nad tim područjem.

Objavljene nove fotografije

Fotografije koje je objavio Asia Maritime Transparency Initiative (AMTI) snimljene su početkom ožujka i prikazuju gotovo završenu obrambenu infrastrukturu na sva tri umjetna otoka u spornom Spratly otočju.

Na svakom se otoku nalaze veliki zrakoplovni hangari u koje stane oko 24 vojnih zrakoplova, a tu je i nekoliko većih hangara u koje se mogu smjestiti bombarderi i zrakoplovi za nadzor.

Iako je plan završetka ovog postrojenja bio početak 2017. ostaje pitanje što Kina planira učiniti s ovakvim vojnim kapacitetima?

‘Ta ne gradite postrojenja poput ovih da ih na koncu ne biste koristili’, rekao je za CNN Ian Storey, viši suradnik na Institutu za istraživanja na prostoru jugoistočne Azije.

‘Imamo pravo na samoobranu’

Glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova u utorak je kazala kako ne zna ništa o detaljima iz objavljenog izvješća te je dodala kako je riječ o kineskom teritoriju.

‘Bilo da se odlučimo za implementaciju ili neimplementaciju spomenute vojne opreme, ona se nalazi unutar našeg suvereniteta. Mi imamo pravo na samoobranu prema međunarodnom pravu’, rekla je glasnogovornica Hua Chunying.

Grebeni Fiery Cross, Mischief i Subi najveći su od sedam umjetnih otoka koje je Kina izgradila u otočju Spratly za koje tvrdi da je dio njihovog suvereniteta, što tvrde još neke zemlje jugoistočne Azije među kojima Filipini i Vijetnam.

Izgradnja uskoro završena

Satelitske su snimke otkrile kako su na otoku Subi završena četiri velika hangara, a jednak broj hangara izgrađen je i na otoku Fiery Cross. Veliki hangar za oko pet velikih zrakoplova poput bombardera, u završnoj su fazi izgradnje na otoku Mischief.

‘Tri vojne baze u otočju Spratly i još jedna na otoku Woody u otočju Paracels omogućit će kineskom ratnom zrakoplovstvu da nadzire područje čitavog Južnokineskog mora’, stoji u izvješću AMTI-a.

Nisu samo hangari novina na umjetnim otocima. Satelitske su snimke zabilježile i radare najnovije proizvodnje koji su u posljednjim fazama izgradnje na sva tri otoka, a otoci imaju i skloništa za mobilne raketne lasere. Iako je infrastruktura gotovo završena, zrakoplovi još nisu dopremljeni na otoke.

Uspostava Zračne obrambene zone nad Južnim kineskim morem, stoji u izvješću, naglo će produbiti tenzije u regiji, osobito nakon odluke međunarodnog suda protiv kineskih zahtjeva na tom području.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj