SUSRET ERDOGAN-TILERSON: Turski predsjednik nazvao SAD “pravim i legitimnim” akterima u borbi protiv terorizma

Američki državni sekretar Reks Tilerson razgovarao je danas u Ankari sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoanom, koji je tom prilikom istakao značaj saradnje sa “pravim i legitimnim” akterima u borbi protiv terorizma, dok je Tilerson naglasio značaj Turske za bezbjednost SAD i ekonomske veze.

Tilerson i Erdoan su razgovarali o potencijalnim zajedničkim koracima protiv terorističkih grupa u Iraku i Siriji, prije svega protiv DAIŠ-a, navode izvori iz Erdoanovog kabineta, prenosi Rojters.

Turski predsjednik je sa američkim državnim sekretarom razgovarao i o izručenju muslimanskog klerika Fethulaha Gulena, koji godinama živi u egzilu u SAD, a Ankara ga optužuje za organizovanje navodnog neuspjelog pokušaja puča u Turskoj jula prošle godine.

Na sastanku je bilo riječi i o naporima u cilju sprečavanja aktivnosti Gulenove mreže u SAD, rekli su neimenovani izvori iz Erdoanovog kabineta.

Tilerson se u turskoj prestonici sastao i sa turskim premijerom Binali Jildirimom, a tokom razgovora su se, kako je saopštio Jildirimov kabinet, saglasili da osnaže saradnju kad je riječ o regionalnim pitanjima, prenosi AP.

Tilerson u Ankari: Turska važna za bezbjednost SAD i ekonomske veze

Američki državni sekretar je naglasio da je Turska važna za američku bezbjednost i ekonomske veze u regionu, navodi američka agencija.

Tilerson boravi u posjeti Ankari u trenutku kada Turska teži ka boljim odnosima sa novom administracijom u Vašingtonu i najviši je američki zvaničnik koji posjećuje Tursku otkako je Donald Tramp u januaru inaugurisan za predsjednika, ukazuje AFP.

Državni sekretar SAD će, kako je predviđeno, u Ankari razgovarati i sa ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, a zvaničnici iz ovih dveju savezničkih zemalja članica NATO-a kažu da će ministri razgovarati o pitanjima među kojima je i sukob u Siriji.

Visoki američki zvaničnik dolazi u posjetu Turskoj nakon što je Ankara saopštila da je njena vojna ofanziva na sjeveru Sirije završena, ne precizirajući da li to znači i povlačenje njenih trupa iz te ratom razorene zemlje.

Veze između Ankare i Vašingtona bile su napete pod administracijom bivšeg predsjednika SAD Baraka Obame zbog saradnje SAD sa kurdskom milicijom u Siriji koja se bori protiv Islamske države.

Juče je došlo do novih tenzija na relaciji Ankara-Vašington nakon što su SAD pritvorile direktora turske državne banke Hakana Atilu, optuživši ga da je pomagao u ilegalnim transakcijama miliona dolara kroz američke banke za iransku vladu i druge iranske institucije, napominje francuska agencija.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj