DRASTIČAN ZAOKRET AMERIČKE POLITIKE: Trumpova administracija ne traži više odlazak Assada, ali šta će biti sa ‘Muslimanskim bratstvom’?

Sjedinjene Države više ne inzistiraju na odlasku sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u svojoj politici prema toj ratom pogođenoj zemlji, objavila je u četvrtak američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima.

Naš prioritet više nije da tamo sjedimo usredotočeni na odlazak Asada, rekla je veleposlanica Nikki Haley.

– Naš prioritet je istinski proučiti kako djelovati i s kim surađivati kako bismo stvarno nešto napravili za sirijski narod, dodala je Haley. – Ne možemo biti pod svaku cijenu usredotočeni na Asada na način na koji je to činila prošla administracija, zaključila je američka veleposlanica.

Asad je u februaru naglasio da bi američka vojska bila „dobrodošla“ u Siriji u borbi protiv DAIŠ-a ako bi se koordinirala s Damaskom i priznala suverenitet njegove vlade.

SAD je pod predsjednikom Barackom Obamom pozivao na Asadov odlazak, te je podržavao pobunjenike koji su ratovali protiv njega.

Pored toga, novi razvoj situacije u Egiptu daje nam za pravo da mislimo kako polahko dolazi do rehabilitacije starih režima, budući da je Mubarak pušten iz zatvora.

‘Muslimansko bratstvo’

4-prsta-2

Također, u konteksu ove priče ne možemo, a da ne spomenemo i ‘Muslimansko bratstvo’ , kao preteču brojnih terorističkih organizacija koje djeluju i danas na Bliskom istoku, ali i širom svijeta. Početkom godine se govorilo kako će ‘Muslimansko bratstvo’ uskoro od strane američke administracije biti proglašeno terorističkom organizacijom. Već u januaru takav zakon je upućen u proceduru američkog kongresa.

Mnogi analitičari su zabrinuti da ukoliko SAD etiketiraju cijelo bratstvo kao terorističku grupu da će to zakomplikovati diplomatske odnose sa brojnim zemljama uključujući Tursku, Egipat, UAE, Saudijsku Arabiju, nekadašnjimključnim američkim saveznicima.

Nije jasno koja frakcija unutar američke administracije ima prednost. Senator Ted Cruz kao i predstavnik Mario Diaz-Balart su početkom januara predložili zakon da se Muslimansko bratstvo doda na listu terorističkih organizacija.

Četiri prsta Tayipa Erdogana

4-prsta-erdogan

Sa četiri uzdignuta prsta u javnosti je često istupao i turski predsjednik Erdogan. On je čak za govornicom UN-a podigao svoja četiri prsta (znak Rabije) te rekao: „U Egiptu je vojnim udarom svrgnut predsjednik izabran glasovima naroda i, istovremeno, ubijeno hiljadama ljudi koji su tražili poštivanje njihovih glasova, dok su se UN i demokratske zemlje zadovoljile samo praćenjem situacije. A osoba koja je izvršila vojni udar dobila je legitimitet.“

Inače, znak Rabije sa četiri uzdignuta prsta pojavio se u avgustu 2013., i simbolizirao je podršku svrgavanju Mubaraka s vlasti. Koristila ga je organizacije takozvana muslimanska braća i njihovi simpatizeri.

Podsjećanja radi, muslimansko bratstvo osnovano je 1928. godine u Egiptu na temelju učenja Hassana al-Banne (1906-1949).U vrijeme (1920ih) kada je muslimansko bratstvo osnovano islamski svijet je bio u previranju.  Glavni cilj ove organizacije navodno je bila reafirmacija ‘političkog islama i uspostava novog kalifata temeljenog na šerijatu i Kur’anu’, pišu strane agencije.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj