DEMONSTRANTI UPALI U KONGRES I ZAPALILI GA: U žestokom sukobu s policijom u Paragvaju brojni ozlijeđeni

Paragvajski prosvjednici upali su u zgradu Kongresa i zapalili je u petak nakon što je Senat u tajnosti glasovao za ustavni amandman kojim bi se omogućilo predsjedniku Horaciju Cartesu da se natječe za drugi predsjednički mandat. Ustav Paragvaja zabranjuje reizbor predsjednika od 1992. godine nakon što je 1989. srušena brutalna diktatura.

Proveden je državni udar. Pružit ćemo otpor i pozvat ćemo ljude da nam se pridruže”, rekla je senatorica Desiree Masi iz oporbene Napredne demokratske stranke. Da bi ustavni amandman stupio na snagu, još ga mora prihvatiti i Zastupnički dom.

Televizijske snimke prikazale su prosvjednike kako razbijaju prozore i upadaju u zgradu Kongresa nakon sukoba s policijom, te potpaljuju požar u zgradi. Snage specijalne policije uzvraćale su suzavcem i gumenim mecima. Zasad nije poznat broj ozlijeđenih prosvjednika i policajaca.

Lokalni mediji javili su da je ozlijeđeno nekoliko političara i novinara, a ministar unutarnjih poslova Tadeo Rojas rekao je da su ozlijeđeni “brojni” policajci.

Predsjednik Cartes je pozvao na smirivanje stanja. “Demokracija se ne brani nasiljem i možete biti sigurni da će ova vlada i dalje činiti sve kako bi se održao javni red”, rekao je Cartes.

Na snimkama se vidi kako vatra gori u zgradi Kongresa u kojem se, kako se čini, nalazi više ljudi. Vatrogasci su stigli na mjesto incidenta i počeli gasiti požar na prvom katu.

Nelegalno glasovanje za sporni amandman?

Senatori su ranije u petak glasovali za amandman na zatvorenoj sjednici u kongresnom uredu, umjesto u velikoj dvorani Senata. Za amandman je glasovalo 25 senatora, dvoje više od potrebne većine u 45-članom gornjem domu parlamenta.

Protivnici amandmana tvrde da je glasovanje bilo nelegalno.

Prijedlog sada ide u Zastupnički dom gdje, kako se čini, također ima većinu. To se glasovanje trebalo održati u subotu, ali je odgođeno dok se stanje ne smiri, rekao je predsjednik Zastupničkog doma Hugo Velazquez. “Pozivam na mir. Sutra nećemo donijeti nikakvu odluku. Sutra nećemo održati sjednicu”, rekao je.

Nekoliko zemalja Južne Amerike poput Paragvaja, Čilea i Perua – gdje stanovnici imaju loša povijesna iskustva s vojnim diktaturama – zabranjuju predsjednicima natjecanje za uzastopni mandat. U nekim drugim zemljama, poput Kolumbije i Venezuele, prihvaćeni su amandmani na ustav kako bi se aktualnim predsjednicima omogućio reizbor.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj