DONALD TRUMP PREDVIĐA ‘VRLO TEŽAK’ SUSRET S KINESKIM KOLEGOM: ‘Američke kompanije moraju biti spremne potražiti druge alternative’

Američki predsjednik Donald Trump predvidio je u četvrtak “vrlo težak” susret s kineskim kolegom Xi Jinpingom kojega treba ugostiti sljedećeg tjedna u svojoj rezidenciji na Floridi, dok kineska strana istovremeno izražava nadu u uspješne razgovore.

“Susret s Kinom sljedeće sedmice bit će vrlo težak”, napisao je Trump na Twitteru. “Ne možemo više imati ogroman trgovinski deficit i gubitak radnih mjesta. Američke tvrtke moraju biti spremne potražiti druge alternative”, dodao je Donald Trump preuzimajući jednu od svojih velikih tema iz kampanje. Xija će Trump ugostiti u svojoj rezidenciji u Mar-a-Lagu, 6. i 7. aprila, objavilo je u četvrtak kinesko ministarstvo vanjskih poslova. Bijela kuća je potvrdila susret ističući da će Trump i njegova supruga organizirati večeru u čast kineskog predsjedničkog para u četvrtak, 6. travnja navečer.

Kina kao i SAD pridaju veliku važnost predstojećem predsjedničkom susretu“; rekao je u petak novinarima zamjenik kineskog ministra vanjskih poslova Zheng Zeguang. “Dvije strane nadaju se da će susret biti uspješan, da će dati dobar smjer razvoju bilateralnih odnosa”, naglasio je. Dodao je da će dvojica predsjednika razmijeniti mišljenja o bilateralnim odnosima u novom razdoblju i o pitanjima od zajedničkog interesa, ali nije ulazio u pojedinosti nadolazećih razgovora.

Prije nekoliko mjeseci Trump optužio Kinu da krade milione radnih mjestagrađanima SAD-a

Summit SAD-Kina činio se nevjerovatnim još prije nekoliko mjeseci, nakon izborne kampanje tijekom koje je republikanski kandidat optužio Kinu da “krade” milione radnih mjesta SAD-u i zaprijetio nametanjem kaznenih carinskih nameta kineskoj uvoznoj robi. Tek izabran u novembru 2016., Trump je izazvao bijes Pekinga dajući naslutiti da bi mogao preispitati diplomatsko stajalište iz 1979. o “načelu jedinstvene Kine” prema kojemu komunistički režim zabranjuje svaki službeni kontakt između Tajvana i stranih zemalja.

Donald Trump je čak prihvatio telefonski poziv tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen prije nego je zaprijetio Kini trgovinskim ratom. No u telefonskom razgovoru polovicom februara s Xi Jinpingom, američki predsjednik iskazao je smirenost te izjavio da će poštivati načelo jedinstvene Kine što je otvorilo perspektivu susreta.

Kineski predsjednik bit će tek drugi strani čelnik kojeg Trump prima u Mar-a-Lagu od dolaska u Bijelu kuću krajem januara, nakon japanskog premijera Shinza Abea u februaru.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj