EU UZVRAĆA UDARAC POLJULJANOM KRALJEVSTVU! Velika Britanija optužila Španiju da koristi Brexit da bi se “dokopala Gibraltara’

Velika Britanija optužila je Španiju da koristi Brexit da bi se “dokopala zemlje”, misleći na Gibraltar, i da to sve čini pod okriljem zvaničnih smjernica o pregovorima koje je izdala Evropska unija.

Gibraltar

Jedan britanski zvaničnik rekao je za britanski Telegraf da je to “apsolutno neprihvatljivo” i da daje Španiji previše moći nad budućnošću Gibraltara.

Čovjek zaista mora da se zapita zašto je EU mislila da je razumno staviti tako nešto u bilateralni problem između Španije i Britanije – rekao je taj zvaničnik.

Šef Forin ofisa Boris Džonson napisao je na Tviteru da je zadovoljan razgovorom sa glavnim ministrom Gibraltara Fabijanom Pikardom, dodavši da Britanija ostaje nezamjenljiva i čvrsta podrška Gibraltaru.

Pikardo je upozorio da Španija ne može da koristi Gibraltar kao monetu za potkosurivanje u pregovorima o Brexitu.

Problem je nastao oko izjave predsjednika Evropskog savjeta Donalda Tuska koji je rekao da poslije Brexita nijedan dogovor između EU i Britanije koji se odnosi na Gibraltar, neće moći da bude sproveden bez saglasnosti Španije.

– Nakon što Ujedinjeno Kraljevstvo napusti Uniju, ne može se uspostaviti nikakav dogovor o Gibraltaru između EU i UK bez dogovora Španije i UK – navodi se u smjernicama koje je predstavio Tusk, prenijela je agencija AFP.

Spor star 300 godina

London i Madrid se već 300 godina spore oko Gibraltara.Donald Tusk

Ova mala prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva, poznata i kao “Stena”, nalazi na jugu Španije, a dugo je bila predmet spora o suverenitetu između Londona i Madrida koji zahtijeva vlast nad teritorijom nakon što je ustupio Britaniji 1713. godine.

Španija je predložila da Gibraltar ostane u EU u zamjenu za zajednički suverenitet koji bi dijelila sa Britanijom nad tom teritorijom.

Međutim, kako se navodi, građani te teritorije većinski su glasali da ostanu uz Britaniju na dva referenduma o suverenitetu održanim 1967. i 2002.

Lideri preostalih 27 država članica bez Britanije, uključujući i Španiju, trebalo bi da usvoje smjernice na samitu zakazanom za 29. april.

Boris Džonson: Čvrsta i odlučna podrška Gibraltaru

Britanski ministar spoljnih poslova Boris DŽonson izjavio je danas da će Britanija i dalje biti “odlučna i čvrsta” u svojoj podršci Gibraltaru nakon što je EU Španiji ponudila pravo na veto oko budućih odnosa te teritorije sa evropskim blokom.

Boris Džonson

Džonson je svoj komentar o Gibraltaru iznio sinoć nakon razgovora sa prvim ministrom te teritorje Fabijanom Pikardom.

– Kao i uvijek, Britanija ostaje odlučna i čvrsta u svojoj podršci za Gibraltar – istakao je Džonson.

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk juče je iznio mapu puta u kojoj se, između ostalog, navodi da će se budući sporazumi između Britanije u EU odnositi na Gibraltar samo u slučaju da su sa tim saglasni Madrid i London.

Prema riječima Pikarda, smernice Evropskog savjeta o Brexitu su sraman pokušaj Španije da manipuliše tim dijelom za svoje uske političke interese.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj