POZITIVNA INICIJATIVA: Terapijske životinje po prvi put u BiH

Servis centar „Dajte nam šansu“ za podršku obiteljima djece i osoba s poteškoćama u razvoju u Sarajevu, prvi je u BiH počeo realizirati radionice u kojima psi i mačke imaju važnu ulogu u terapiji čiji cilj je poboljšanje fizičkih, socijalnih i emocionalnih sposobnosti njenih korisnika.

Terapija uz pomoć životinja je uveliko u upotrebi u zapadnim zemljama, kao pomoćni vid terapije kod osoba ometenih u psihičkom i fizičkom razvoju. Najjednostavniji oblik terapije je onaj u kojoj pas ili mačka posjećuje pacijenta, inicira se kontakt, a pacijent određuje pravac dalje interakcije, javlja N1.

Vodeći se metodologijom dokazanom u svijetu, već dva mjeseca volonteri inicijative Pawsitive posjećuju Servis centar i druže se s djecom i osobama s poteškoćama u razvoju čiji roditelji su dali suglasnost za ovu vrstu interakcije sa životinjama.

Servis centar „Dajte nam šansu“ prvi je takav u BiH koji pruža besplatnu podršku obiteljima djece i osoba s poteškoćama u razvoju na razini Sarajevske županije, bez obzira na dob, vrstu i stupanj poteškoće. Servis centar organizira aktivnosti prema potrebama korisnika.

Dajte nam šansu

Po prvi put u BiH, kroz inicijativu Pawsitive realiziramo terapijske radionice za djecu i osobe s poteškoćama u razvoju. Radionice se izvode u posebnoj prostoriji ili na otvorenom za korisnike čiji su roditelji/staratelji izrazili želju za ovakvim tipom aktivnosti. Sudionici radionica su oduševljeni druženjem sa psima i mačkama. Na ovaj način upoznaju se sa životinjama, prevladavaju inicijalni strah, uspostavljaju izravan kontakt što je temelj za reakciju na okolinu”, rekla je Ines Kavalec, direktorica Servis centra „Dajte nam šansu“.

Majka sam sedmogodišnje djevojčice s višestrukim smetnjama u razvoju. Jako se veselimo svakom novom druženju s psima i mačkama. Moju kćerku posebno veseli druženje sa psima. Taj dan kad joj je jedan od pasa sam, spontano prišao i liznuo je po licu (poljubio) nikad neću zaboraviti. Ona je nakon terapije bila vesela, opuštena i jako je lijepo spavala. Nadam se uskoro novom druženju“, istaknula je Anela Kadić.

Prijatelji Hasan Zimić i Armin Zukić su među prvima počeli dolaziti na radionice s terapijskim psima.

Bilo nam je lijepo na radionici sa psima i mačkama. Upoznali smo Teri i Garu. Na početku nas je bilo strah, ali kasnije smo shvatili da su životinje divne i strah je nestao. Mi bismo željeli nastaviti radionicu“, napisali su u zajedničkoj poruci.

Inicijativu Pawsitive pokrenuli su predstavnici Bela Vida kompanije koja je tijekom pet godina postojanja sudjelovala u brojnim društveno odgovornim projektima vezanim za zanemarene kategorije društva i napuštene životinje.

 

 

(Global CIR/Večernji.ba)

Komentiraj