PUTIN MORA NARODU PONUDITI PROMJENU? Medvedev izgubio šansu da bude novi predsjednik, Putin ga ne želi ni za premijera!

Tokom protesta od 26. marta, koji su se desili u nekoliko ruskih gradova, mnogi mladi su sa sobom nosili po par patika, novi simbol korupcije. One simbolizuju sklonost ruskog premijera, Dmitrija Medvedeva, ka nabavci patika i odjeće preko interneta, što je otkrila najnovija istraga opozicionog političara Alekseja Navaljnog. 

Za milione Rusa, Medvedev je postao simbol korupcije. Ali, za rusku elitu, on je tokom poslednjih pet godine bio mnogo više od premijera.  2011. godine, on je kao predsjednik s Putinom napravio dogovor koji je u ruskom političkom narativu nazvan “rokiranje”: Putin se vratio na mesto šefa države, a poziciju premijera prepustio Medvedevu.

Medvedev izgubio šansu da bude novi predsjednik

Od tog časa, elite su posmatrale Medvedeva kao Putinovu desnu ruku i prirodnog nasljednika. Pojedinci su nagovijestili
mogućnost da je buduće “re-rokiranje” dio izvornog dogovora o političkoj rokadi.  Medvedev i Putin su od ranih dvijehiljaditih sklopili tijesno prijateljstvo. Njihov “duumvirat” iz perioda od 2008. do 2012. nema presedana u ruskoj historiji. Njegova zaostavština nastavila je da oblikuje rusku političku hijerarhiju i u narednim godinama. Od svih javnih figura, jedino je Medvedev viđen kako s Putinom trenira, ili pije čaj. 

Međutim, Navaljnijeve istrage i posljedični protesti drastično su izmijenili ruski politički pejsaž. Medvedev je 28. marta dobio poseban poziv predsjednika da mu se pridruži na putu za daleki sjever zemlje, što je protumačeno kao signal elitama da Putin još uvijek uživa veliko povjerenje u svog saradnika. Ipak, takav gest u ovom trenutku teško da će bitnije uticati na ruski politički establišment.

Medvedev je izgubio šansu da bude novi predsjednik“, izjavio je za Moskovski Tajms jedan visoki državni zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.  “Teško da će održati i postojeću funkciju Putinovog grijača klupe“, dodaje politički aktivista Jevgenij Minčenko.

Putin ga ne želi ni kao premijera

Prema riječima Gleba Pavlovskog, bivšeg savjetnika u Kremlju, Medvedevljevo strateško pozicioniranje naglo je oslabilo i teško da će uspjeti da se održi na mestu premijera nakon Putinovog reizbora 2018. godine. To će ujedno označiti i kraj njegovim dugoročnim političkim ambicijama. 

Prema izvorima Moskovskog Tajmsa, Vladimir Putin će svoju kandidaturu za predsjednika objaviti naredne jeseni. Malo njih sumnja da će svoj četvrti i možda posljednji predsjednički mandat započeti s novom vladom.

Sredinom prošle decenije, Putin je na mesto premijera imenovao bezlične figure bez uticaja i ambicija. Danas, tvrde analitičari, više nema takvu mogućnost. U predizbornoj kampanji, smatra Minčenko, Putin će morati da pokaže narodu novu viziju budućnosti, što će opredijeliti i njegov izbor saradnika i čovjeka koji će popuniti drugu po snazi državnu funkciju.

Bivši ministar finansija, Aleksej Kudrin, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin, i predsednikov predstavnik za Daleki istok, Juri Trutnev, dolaze u obzir prije Medvedeva”, tvrdi Minčenko.

Ugled kandidata igraće najveću ulogu. Putin će morati da odabere između “kandidata za elite” i “kandidata za narod”. U ruskom političkom kontekstu, riječ je o neposredno suprotstavljenim političkim smjerovima. Kandidat blizak liberalnoj eliti i privrednim krugovima neće biti omiljen u narodu. Narodski kandidat bio bi neki “silovik”, predstavnik vojske ili nekog drugog bezbjednosnog aparata. 

Premijersko mjesto se u Rusiji tradicionalno posmatra kao odskočna daska za mesto predsjednika države. Otpadanjem Dmitrija Medvedeva, pozadinska trka za premijersko i mjesto potencijalnog Putinovog nasljednika, čija je energija u igri “rokiranja” taložena najmanje tokom jedne decenije, eksplodiraće u jednom snažnom novom impulsu.

 

 

(Global CIR/Moscow Times/Newsweek)

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. prije nekoliko dana povodom demonstracija u Moskvi napisao sam komentar da nesta ne stima izmedju Putina i Medvedeva ako se redakcija portala sjeca ……Zato su se demonstracije i desile…

    Reply

Komentiraj