RAZMATRAJU 8 NOVIH LOKACIJA: Njemačka premješta svoju zračnu bazu iz Turske

Kako prenosi njemački list Die Welt, njemačke vlasti razmatraju niz opcija o prebacivanju svoje zračne vojne baze koja se nalazi u sklopu turskog vojnog kompleksa Incirlik.

Navodno Berlin razmatra čak 8 potencijalnih lokacija gdje prebaciti vojnu bazu jer, imajući u vidu do koje mjere su se srozali odnosi između Ankare i Berlina, prebacivanje baze je samo pitanje dana i na kraju će se vjerovatno svoditi na to hoće li se Nijemci prvi povući ili će ih Turci zatražiti da odu.

Među alternativnim lokacijama razmatraju se mjesta u tri zemlje – u Jordanu, Kuvajtu i Cipru. Informaciju je u razgovoru za dnevni list Die Welt potvrdio vladin izvor. U Kuvajtu i Jordanu nalaze se po tri potencijalne lokacije dok su dvije na Cipru – jedna na prostoru već postojeće britanske vojne baze u Akrotiriju i druga u gradu Pahpos. Njemački vojni stručnjaci već su posjetili sve lokacije, navodi se.

Inače, posljednjih sedmica dvije države  vode pravi diplomatski rat, kojeg podgrijavaju zapaljive izjave sa obje strane. Situacije je na vrhuncu budući da njemački BND traga za Erdoganovim ćelijama u Evropi.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj