‘ŠKOTSKA GLASALA U KORIST EU!’ Edinburg poslao zvanični zahtjev Londonu za referendum

Prvi ministar Škotske Nikola Stargeon poslala je zvanični zahtjev premijeru Velike Britanije Theresi May u kome se traži odobrenje za raspisivanje novog referenduma za nezavisnost Škotske. 

Sturgeonova je izjavila da ishod “Brexita” neće imati veliki uticaj na Škotsku, koja je glasala u korist ostatka EU. “U ovim drastično promijenjenim okolnostima, narod Škotske ima pravo da odluči o svojoj budućnosti”, napisala je u pismu Sturgeonova.

Parlament Škotske je na nedavnoj sjednici izglasao raspisivanje novog referenduma za nezavisnost. Škoti žele da na glasanje izađu u periodu između jeseni 2018. i proljeća 2019. godine, prenosi AP.

Mogherini: Brexit neće utjecati na sigurnost i odbranu u EU

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini rekla je u Bruxellesu da evropske misije sigurnosti i odbrane neće biti ugrožene poslije istupanja Velike Britanije iz Unije. Iako je Velika Britanija jedan od glavnih stubova u NATO-u kao nuklearna sila i s najvećim odbrambenim budžetom u Alijansi, njen utjecaj na operacije EU je drugačiji.

Mogherini je na ministarskom sastanku NATO-a rekla da je doprinos Velike Britanije u operacijama EU od tri posto u civilnom osoblju i oko pet posto u vojnom. – To je značajan doprinos ali će operacije sigurnosti i odbrane u EU moći da nastave svoje aktivnosti i poslije Brexita – rekla je Moghreini i izrazila nadu da će poslije istupanja iz Unije, Velika Britanija imati dobru i čvrstu saradnju u oblasti sigurnosti.

 

 

 

(Global CIR7Agencije)

Komentiraj