DOLAZI NOVA MIROVINSKA REFORMA U HRVATSKOJ: Svake godine prag za ostvarivanje prava na starosnu mirovinu veći za šest mjeseci

Prema planu Ministarstva rada i mirovinskog sustava u primjenu kreću tri zakona koja reguliraju mirovinska prava a koja će zahvatiti više od milijun zaposlenih. Jedna od velikih promjena odnosit će se odlazak u mirovinu.

U postupak savjetovanja o izmjenama kreće osnovni mirovinski zakon koji propisuje i radni vijek i uvjete za umirovljenje, zakon o privatnim mirovinskim fonodovima te onaj o beneficiranom radnom stažu kojim bi se značajno trebao smanjiti broj zanimanja s povećanim trajanjem staža osiguranja, piše Novi List.

Plan bivše vlade bio je da se u ove promjene krene s početkom ove godine, no zbog krize vlasti i pada vlade došlo je do zastoja u provedbi. S obzirom na poruke koje je sadašnja Vlada poslala s pripremnih sastanaka vezanih u europski semestar i izradu Nacionalnog plana reformi nastavit će putem koji su njeni prethodnici zacrtali.

Povećanje svakih šest mjeseci

Mirovinskom reformom bit će pogođeni svi koji se nalaze u sustavu rada kao i oni koji će u njega tek stupiti, a reforma će se posebno odraziti na žene kojima će se dob za odlazak u mirovinu ubrzano povećavati i to svakih pola godine.

Prema sadašnjim propisima tek bismo od 2038. godine trebali raditi do 67. godine života kako bismo ostvarili punu mirovinu, a pritom bi postupno produljenje radnog vijeka sa 65 na 67 godina trebalo početi od 2031. godine. Bivša Vlada taj je proces namjeravala ubrzati deset godina, na krajnji rok 2028. godine, no taj bi se rok mogao pomaknuti na 2029. godinu ili možda čak godinu dana kasnije.

U mirovinu nakon 67.

Prema takvim izmjenama muškarci i žene rođeni nakon 1962. godine, odnosno 1963. godine, u mirovinu će odlaziti sa 67 godina, a prijevremenu mirovinu bi mogli ostvariti sa 62 godine života, piše Novi List.

Žene u ovoj godini pravo na starosnu mirovinu mogu ostvariti s navršenom 61 godinom dok će žene za 12 i 13 godina raditi do 67. godine kako bi ostvarile pravo na mirovinu. Radni vijek se ženama sada povećava za tri mjeseca godišnje, dok se 2030. godine ne izjednače s muškarcima koji rade do 65 godina života.

Novom će se reformom taj radni vijek godišnje povećavati za šest mjeseci, a ne tri mjeseca, sve dok se ne dosegne cilj od 67 godina što znači da dio žena koje iduće godine pune 62 godine neće moći ostvariti pravo na starosnu mirovinu.

 

 

(Global CIR/NL)

Komentiraj