KO BI REKAO?! Tramp pohvalio EU zbog ujedinjenje oko Brexita: ‘Mislim da se EU konačno sabira’

Predsjednik SAD Donald Tramp pohvalio je Evropsku uniju za „veoma dobar posao” u ujedinjenju nakon odluke Britanije da napusti EU. „Kada se to desilo (Brexit) mislio sam da će više zemalja krenuti tim putem, ali mislim da se EU konačno sabira”, rekao je Tramp u intervjuu za „Financial Times”.

Trampov stav se promijenio od januara, kada je mislio da će i druge zemlje napustiti EU nakon Brexita, koji je tada opisao kao „veliku stvar”. U razgovoru za britanski list rekao je da će Brexit biti pozitivan za obe strane pregovaračkog stola. „Zapravo mislim da će Britanija dobiti sjajan dogovor, a mislim da će to biti dobro i za EU”, rekao je Tramp.

Britanija je u srijedu pokrenula član 50. Lisabonskog sporazuma i tako formalno započela izlazak iz EU, što je dovelo do formalnog odgovora iz Bele kuće. „Poštujemo volju britanskog glasačkog tijela i Vlade njenog veličanstva u preuzimanju koraka ka napuštanju EU…šta god budućnost nosi za odnose Britanije i EU, želimo da Britanije ostane jak lider Evrope”, saopštio je portparol Bijele kuće Šon Spajser.

Predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker našalio se ranije da će podržati pokrete za nezavisnost u SAD ukoliko se Tramp ne smiri oko Brexita. „Ukoliko tako nastavi, ja ću da promovišem nezavisnost gradova Ohajo i Ostin u Teksasu”, rekao je Junker na kongresu Narodne partije Evrope.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj