MRTVA TRKA IZMEĐU MACRONA I LE PENOVE! Liderka NF-a obećala da će ukinuti besplatno obrazovanje za neke kategorije; Macron: Nacionalni front je partija mržnje!

Kandidat za francuskog predsjednika Marin Le Pen izjavila je danas na političkom mitingu u gradu Bordou da je evro poput noža u rebrima francuskog naroda. Le Pen, koja je lider stranke krajnje desnice Nacionalni front, takođe je na mitingu istakla da bi predstojeći izbori za predsjednika Francuske mogli označavati “promjenu u civilizaciji”.

Protjerati migrante i ukinuti neka prava koja su do sada važila za sve građane

Nalazimo se u milosti valute prilagođene Njemačkoj, a ne našoj ekonomiji. Euro je uglavnom nož zaglavljen u našim rebrima kako bi morali da idemo tamo gdje drugi žele“, kaže Le Penova. Ona je naglasila da ne želi da Francuska bude otvorena za sve trgovinske i ljudske protoke bez ikakve zaštite i granica.

Le Penova napominje da će smanjiti migraciju, protjerati sve ilegalne migrante i zabraniti određena prava koja su dostupna svim stanovnicima Francuske, uključujući besplatno obrazovanje. Ona je kritikovala svoja dva glavna protivkandidata Emanuela Makrona i Fransoa Filona ukazujući da pripadaju istom sistemu. “Sistem je u panici jer vidi da se ljudi bude”, dodala je Le Penova.

Analitičari podsjećaju da veliki broj neodlučnih glasača znači i da je ishod izbora nepredvidiv i da će motivacija za izlazak na glasanje biti od ključne važnosti za glavne kandidate.

Slikovni rezultat za le pen-macron

Macron: ‘Udaljiti Le Pen i sve one kojih se stidimo’

Francuski centristički kandidat za predsjednika Emmanuel Macron nazvao je Nacionalni front liderke krajnje desnice Marine Le Pen “partijom mržnje”.

Obraćajući se  hiljadama pristalica u Marselju, Macron je rekao da je Le Pen njegov glavni protivkandidat uz obećanje da će njenu partiju “udaljiti daleko od ove kampanje, od zemlje” i samim tim “sve one zbog kojih se stidimo”.

Macron je istakao da nije ostalo još mnogo vremena i da su “tri nedjelje već sutra”, prenijela je agencija AP.

Posljednje ankete pokazuju da bi Macron izbio u vrh u prvom krugu izbora koji će biti održan 23. aprila, a u drugom krugu, zakazanom za 7. maj, pobijedio bi liderku krajnje desnice Marine Le Pen.

Macron, popularni nezavisni predsjednički kandidat koji je bio na funkciji ministra ekonomije pod mandatom predsjednika Françoisa Hollandea, dobio bio 25,5 odsto glasova u prvom krugu, dok bi Le Penovoj pripalo 24 odsto glasova, prema nedavnim rezultatima istraživanja instituta “Elab” za televiziju BFM, prenio je Reuters.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj