PREDSJEDNIČKI IZBORI U SRBIJI: Sve protiče bez problema, do devet sati glasalo 5,8% upisanih birača

U Srbiji su u 7.00 sati otvorena biračka mjesta širom zemlje za predsjedničke izbore na kojima pravo glasa ima 6.724.949 upisanih birača.

Do deset sati na predsjedničke izbore izašlo je 10,56 odsto upisanih birača, saopštio je CeSID, bez podataka za Kosovo i Metohiju. Najveća izlaznost je do 9 časova zabilježena u Vojvodini – 7,3 odsto, a u Beogradu 5,4 odsto. Prema riječima Bojana Klačara iz CeSID-a, izlasnost je veća u odnosu na 2014. i 2016. godinu, a manja u odnosu na 2012. godinu.  Takođe, nema kršenja izbornih procedura, navodi CeSID.  I CRTA saopštava da je otvaranje biračkih mesta za glasanje na predsjedničkim izborima prošlo uglavnom u skladu sa propisanim procedurama.

U trci za predsjednika je 11 kandidata. Građani biračko pravo mogu da ostvare na 8.396 biračkih mjesta do zatvaranja birališta u 20.00 sati, do kada traje i izborna tišina. Za glasanje na Kosovu i Metohiji RIK je odredila 90 biračkih mjesta, na kojima je upisano 105.929 birača.  U zavodima za izvršenje zavodskih sankcija ima 29 biračkih mjesta gde može da glasa 9.326 birača.

Na 53 biračka mjesta u inostranstvu biračko pravo može da iskoristi 11.590 državljana Srbije, a glasanje je juče već obavljeno u Velikoj Britaniji, Kanadi i SAD. Birači biraju između sljedećih kandidata: Saše Jankovića, Vuka Jeremića, Miroslava Parovića, Saše Radulovića, Luke Maksimovića, Aleksandra Vučića, Boška Obradovića, Vojislava Šešelja, Aleksandra Popovića, Milana Stamatovića i Nenada Čanka.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj