NAJMISTERIOZNIJA AMERIČKA OBAVJEŠTAJNA AGENCIJA: Trump će obilato koristiti njene usluge, a Obama na početku nije znao ni da postoji!

Tridesetak kilometara od Washingtona, u strogo zaštićenoj vojnoj bazi, nalazi se sjedište obavještajne agencije za čije postojanje zna tek pokoji Amerikanac. Ni, bivši američki predsjednik Barack Obama, pet mjeseci nakon što je ušao u Bijelu kuću, uopće nije reagirao na spomen njezina imena. 

Obama se, 2009. godine kada je posjetio jedan restoran brze hrane, rukovao s jednim čovjekom i upitao ga gdje radi. On mu je odgovorio kako radi u Nacionalnoj geoprostornoj obavještajnoj agenciji, odnosno NGA. Predsjednik je bio prilično zbunjen. Nije mogao niti ponoviti naziv agencije. Od tada je prošlo osam godina, a NGA je i dalje ostala najmisterioznija od svih pet velikih američkih obavještajnih agencija, među kojima se nalaze CIA i NSA, piše Foreign Policy.

Sjedište ove agencije nalazi se u trećoj po veličini zgradi u Washingtonu. U agenciji je zaposleno oko 3000 ljudi. Centralna zgrada agencije, koja je dovršena 2011. godine, koštala je 1,4 milijarde dolara. Primarna funkcija ove agencije je analiza videosnimki koje su snimili dronovi, špijunski sateliti i amaterske kamere diljem svijeta, posebice na Bliskom istoku.

Agencija je ekvivalent NSA za vizualne informacije, ali njezino djelovanje uglavnom je usmjereno izvan SAD-a. Upravo zbog toga NGA nikada nije bila umiješana u unutarnje špijunske skandale, pa se tako nije niti pojavljivala u javnosti. Međutim, stručnjaci smatraju kako bi se dolaskom Donalda Trumpa na vlast to moglo promijeniti.

Američki predsjednik ipak je opsjednut nacionalnom sigurnošću i uložio je znatan napor u proširenje ovlasti obavještajnih zajednica.

Zbog toga se može očekivati da će se u budućnosti početi koristititi uslugama ove agencije. Prije godinu dana Pentagon je objavio rezultate istrage koji su pokazali da su od 2006. do 2015. godine u 20 situacija koristili dronove na američkom tlu. Tada se pojavio strah da bi se tehnologije, koje su inicijalno osmišljene za špijuniranje vanjskih neprijatelja, u budućnosti mogle još više koristiti za nadziranje američkog stanovništva.

Inače, upotrebu izviđačkih i špijunskih dronova u američkom zračnom prostoru odobrava ministar obrane. Prije godinu dana Amerikanci su u Baltimoreu prvi put službeno upotrijebili poseban sustav nadziranja dronom, koji je inače razvijen za vojne aktivnosti u Iraku. Samo mali broj ljudiView image on Twitter znao je da ih s neba kontrolira vrlo napredna špijunska tehnologija, koja raspolaže kamerom rezolucije 1,8 milijardi piksela.

Za razliku od elektronskog nazdora NSA-a, koje se zbog zaštite civilnih sloboda provodi pod strogim nadzorom, nadzor NGA-a do sada nije bio pod kontrolom američkog Kongresa i javnosti. Trumpova administracija bi ovu prednost mogla iskoristiti. Komentator Foreign Policyja vjeruje da bi američki predsjednik mogao početi koristiti najmodernije dronove kako bi nadzirao američke muslimane ili ilegalne useljenike.

Međutim, prije no što se to dogodi, Donald Trump bi za početak, poput svoga prethodnika Baracka Obame, najprije trebao doznati da ova agencija uopće postoji.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj