PISMA ČITALACA: Kome odgovara gušenje iranskih medija na Balkanu?!

U našu redakciju je stigao mail našeg čitatelja Miralema H. sa molbom da ga objavimo na portalu globalcir.com. Tekst se bavi problemom gašenja iranskih medija za Balkan te propituje kome takav scenarij odgovara.

Danas nam informacije stižu sa svih strana, bez obzira da li smo još uvijek navijači tradicionalnih medija kao što su radio i televizija ili po cijeli dan glavu ne dižemo sa ekrana računara ili mobilnog telefona.

Iz te prespektive, dakle, koliko se lahko informisati odnosno biti u toku dnevnih aktuelnosti, toliko je i teško prepoznati i(li) odvajati istinu od laži, koje su današnji mainstream mediji dobro naučili upakovano servirati  svojim gledateljima, slušateljima i čitateljima. Jer vijesti sa kojima se ‘napajaju’ vodeći mediji, dolaze iz nekoliko poznatih izvora, da ne kažemo da dolazi iz jednog i istog. Prema tome nije više bitno koju televiziju gledate, koji radio slušate ili koji web portal čitate, jer iste informacije, onako kako je planirano će doći do vas, iako spakovane u raznim kutijama raznih boja. To je scenarij koji važi za cijeli svijet. Dakle čak nije ni bitno iz koje ste zemlje ili jezik kojim govorite,jer te informacije o kojima trebate odnosno morate biti obavješteni dostupne su i na vašem jeziku i u skladu sa vašim ukusom.

U ovoj atmosferi, ipak, mogu se naći mediji koji pokušavaju na drugi način ili iz druge prespektive prenositi te informacije. Zahvaljujući novim tehnologijama ovih dana nije kao prije teško doći do ovih medija. Prema tome, iako na području Balakan također ima nekoliko sličnih medija, Iranska radio televizija koji je na ovom području poznata kao IRIB, odnosno TV Sahar, je bila od prvih medija na bosanskom jeziku koja je nastojala da informacije odnosno vijesti prenosi iz svoje antiimperijalističke i antikapitalističke prespektive koja korijen ima u idealima same Islamske revolucije i paroli “ne Zapadu, ne Istoku”.

Slikovni rezultat za sahar tv

Ovaj medij koji je više poznat po njegovom sajtu, kada su drugi šutjeli o agresiji na BiH pokušavao je glas bh muslimana širiti u cijeli svijet. Nakon završetka rata zadatak ovog medija je bio da što bolje svoje slušaoce i gledaoce upozna sa planovima velesila i cionista ujedno imperijalista širom svijeta zbog toga se rad ovog medija može ocijeniti uspješnim. Iranska radio televizija na bosanskom jeziku je bila inspiracija za druge portale koji su mislili da je vrijeme dominacije jedne struje gotovo te da svaka osoba ima pravo da čuje istinu.

Međutim, od prije 15-tak dana taj zadatak se ne vrši na TV Sahar, niti na radio IRIB, niti na njihovom portalu. Naravno to se tiče samog Irana hoće li nastaviti s radom svojih medija na području Balkana ili ne. Međutim postavlja se pitanje, ko najviše ima benefit od prigušenje glasa jednog medija kao što je Iranska radio televizija na ovom području? Postavlja se da li to ima veze sa nedavnim putovanjem Bakira Izetbegovića u Iran te dolaskom novog Iranskog ambasadora u BiH? Da li je to zbog promjena politike IR Irana prema balkanskim zemljama? Da li je to zbog pritisaka one struje koja ne želi da se čuje bilo koji drugi glas sem njihov?…

Ima i važnijih i manje važnih pitanja, međutim ono što je bitno jeste da strana  otpora gubi još jednog vojnika u borbi protiv imperijalističkih medija koji zahvaljujući kapitalističkom sistemu te novcu od nafte pojedinih arapskih zemalja iz dan u dan rastu i jačaju.

 

Miralem H.

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su lični stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije globalcir.com portala.

Komentiraj