RUSKI AVIONI BOMBARDUJU TERORISTE UZ TURSKU GRANICU: Tokom zračnih napada na Idlib ušli u turski zračni prostor!

Vojni avioni  pogodili su tokom prošle noći položaje sirijskih tzv. “umjerenih pobunjenika” u blizini graničnog prijelaza s Turskom na prostoru provincije Idlib. Teroristički izvori, koji tvrde kako su napad izveli ruski avioni, navode kako je pritom ubijen jedan njihov borac, a nekoliko ih je ranjeno.

Navode kako se napad dogodio tokom noći na naselje Babeska. Riječ je o uporištu FSA militanata, većinom pripadnika terorističke Jaish al Islam organizacije. Podsjetimo, riječ je o jednoj od skupina koje su prošle godine potpisale primirje koje su isposlovale Rusija i Turska. Spomenimo pritom kako sirijske vlasti smatraju Jaish al Islam terorističkom organizacijom.

Tko god da je gađao teroriste očito je želio poslati jasnu poruku – da im blizina turske granice neće značiti sigurnost.  Teroristi povezani s Ankarom tvrde da su ruski vojni avioni tokom zračnog napada ušli u turski zračni prostor.

Koncentrirani ruski zračni napadi noćas su usmjereni na  Suran, Taybat AlImam, AlLutmana, Kafr Zayta, Ma’ardas, and Al-Zawar u sjevernoj Hami.

Ruski vojnici će braniti kršćane iz Muhardeha

Pripadnici ruske vojske stigli su u područje na kom se trenutno vode najžešće borbe u Siriji, prenijeli su lokalni aktivisti.

Muhardeh, grad koji je prethodnih dana bio na meti terorista na sjeveru Hame, centar je sirijskog hrišćanstva i u njemu se nalazi najveća kršćanska populacija u toj zemlji.

Prema navodima lokalnih aktivista, u grad je ušla dugačka kolona ruskih vojnih vozila sa obilježjima vojne policije, a primjećen je i veći broj ruskih snajperista koji su raspoređeni na strateškim tačkama po istočnom obodu grada.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj