SLOVENSKI PREMIJER: Evropa ne smije biti nijemi posmatrač na Balkanu!

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u ponedjeljak je u Ljubljani, gdje je boravio u kraćem radnom posjetu, naglasio važnost jedinstvenog nastupa Europske unije u predstojećim pregovorima s Velikom Britanijom o izlasku iz Unije.

U pregovorima o Brexitu naš je najvažniji adut jedinstvo država članica”, kazao je Tusk novinarima nakon susreta sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom, javila je Hina. Dodao je kako je uvjeren da će summit država članica, nakon što je izložen plan pregovora s Velikom Britanijom u dvije faze, biti “demonstracija jedinstva”.

Tusk i Cerar razgovarali su o stanju u regiji i migracijama, pri čemu je Tusk kazao da je i zadnji sastanak čelnika država EU-a potvrdio kako europska perspektiva država Zapadnog Balkana ostaje otvorena.

Što se tiče migracija, balkanska migrantska ruta treba ostati zatvorena, a isto treba postići i s rutom koja migrante vodi preko Sredozemnog mora, kazao je Tusk.

Slovenski premijer očekuje da će pregovori s Londonom biti zahtjevni i teški te da treba zaštititi interese preostalih članica Unije, ali i osigurati da Velika Britanija nakon izlaska ostane značajan partner integracije.

Cerar je ponovo upozorio da je europska perspektiva država Zapadnog Balkana ključna za regionalnu stabilnost i za nastavak reformskih procesa.

Ocjenjujem da Europska unija u tome ne smije ostati nijemi promatrač, nego se treba aktivno uključiti u traženje rješenja”, priopćio je nakon sastanka Cerarov ured.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj