TRUMP UOČI SASTANKA S KINESKIM PREDSJEDNIKOM: ‘Riješit ćemo problem Sjeverne Koreje s Kinom ili bez nje!’

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da će Sjedinjene Države ‘riješiti’ nuklearnu prijetnju Sjeverne Koreje, sa ili bez pomoći Kine, javlja BBC.

‘Ako Kina ne riješi Sjevernu Koreju, mi hoćemo. To je sve što ću vam reći’, rekao je Trump u intervjuu za Financial Times.

Upitan mogu li SAD uspjeti same, Trump kaže – ‘apsolutno’.

Ova najava američkog predsjednika dolazi uoči sastanka s kineskim predsjednikom Xi Jinping, koji bi se trebao održati ovog tjedna.

‘Kina nad Sjevernom Korejom ima velik utjecaj. I Kina će ili odlučiti pomoći nam sa Sjevernom Korejom, ili neće. A ako nam odluče pomoći, bit će to jako dobro za njih, a ako ne, to neće biti dobro ni za koga’, rekao je Trump.

Upitan misli li na unilateralnu akciju ‘jedan na jedan’, Trump je samo rekao ‘Ne moram reći ništa više’. Nije govorio o detaljima akcije koju namjerava poduzeti.

Podsjetimo, Južna Koreja, Japan i SAD pokrenuli su u ponedjeljak zajedničke pomorske manevre namijenjene suprotstavljanju prijetnji od strateških raketa more-zemlja koje ispaljuju sjevernokorejske podmornice, objavilo je južnokorejsko ministarstvo obrane. Pjongjang nastoji razviti međukontinentalne balističke rakete koje bi mogle doseći kontinentalni teritorij SAD-a. Sjeverna Koreja izvela je pet nuklearnih pokusa, od kojih dva 2016.

Oko čega su SAD zabrinute?

Trumpovi kratki komentari objavljeni samo nekoliko dana prije ključnog sastanka s kineskim predsjednikom Xijem, posljednje su u nizu njegovih upozorenja kada je riječ o nuklearnom razvoju Sjeverne Koreje.

Postoji strah da bi Pyongyang mogao razviti mogućnost lansiranja dalekometnih nuklearnih projektila koji bi mogli pogoditi i kopno SAD-a.

 

‘Sjeverna Koreja se ponaša vrlo loše. ‘Igraju’ se s SAD-om već godinama, a Kina je učinila vrlo malo kako bi pomogla’, napisao je Trump prošlog mjeseca na svom Twitteru.

Koje su opcije?

Tijekom posjeta Aziji u ožujku, američki državni tajnik Rex Tillerson rekao je da je i preventivna vojna akcija jedna od opcija koje su ‘na stolu’.

Mjesec dana ranije, ministar obrane James Mattis upozorio je da bi svako korištenje nuklearnog oružja moglo biti dočekano s ‘ogromnim odgovorom’.

Ipak, općenito je mišljenje da bi vojna akcija protiv Sjeverne Koreje vodila do vrlo velikih vojnih i civilnih žrtava.

Ujedinjeni narodi i nekoliko država već imaju sankcije protiv Sjeverne Koreje i njihovog oružanog programa. U međuvremenu, pomoć hranom za Sjevernu Koreju, koja se pouzdaje na donacije kako bi prehranila svoje ljude, znatno je opala kako su tenzije narasle. No čini se da te mjere ipak ne sprečavaju Sjevernu Koreju da na vojnom frontu ide prema naprijed.

Smatra se da bi sankcije, poput onih kineskih banaka, imale stvarni učinak, kao i ulje koje Pyongyang uvozi iz Kine.

Pitanje trgovine

No očekuje se da će američki predsjednik Donald Trump vršiti pritisak na kineskog predsjednika o tom problemu kad se sastanu ovog tjedna, a već je ranije najavio da bi pitanje trgovine moglo biti korišteno kao velik utjecaj.

Trump je rekao i da je trgovina poticaj te da se radi samo o trgovini, no također je rekao da tijekom sastanka neće razgovarati o tarifama. Trump je krajem ožujka potpisao dvije izvršne naredbe kojima namjerava riješiti zloupotrebu strane trgovine. Iz Bijele kuće poručuju da time nije ciljao na Kinu, no ona je najveći izvor američkog trgovinskog deficita.

Podsjetimo, Kina je povijesni saveznik Sjeverne Koreje, iako su njihove veze malo olabavile tijekom posljednjih godina.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj