KAKO TURSKI ‘MIT’ UBIJA NOVINARE? Dvije i po godine od tragične smrti novinarke Serene Shim

Čini se da je istraživanje suradnje turskih obavještajaca i ekstremista DAIŠ-a posebno pogubno za novinare u Turskoj. Posljednja novinarka koja je radila na sličnom ekspozeu, Serena Shim Press TV-a, poginula  je prije dvije godine pod još uvijek nerazjašnjenim i sumnjivim okolnostima.

Korespondentica iranskog kanala Press TV, Serena Shim, poginula je 19. oktobra 2014. u Turskoj, u blizini granice sa Sirijom gdje je izvještavala o tada aktuelnom sukobu u gradu Kobaniju i tenzijama unutar Turske. Prema službenim izvorima iz Turske Shim je poginula u prometnoj nesreći – ističe se kako se njezin automobil sudario s teretnim vozilom.

No, njeni poslodavci, drugi novinari, kao i članovi njene obitelji, vrlo su skeptični prema službenoj priči, a neki čak sugeriraju da je Shim zapravo bila žrtva turskih obavještajnih službi, odnosno centralne sigurnosne službe MIT-a. Serena Shim je bila američka državljanka libanonskog podrijetla. Ranije je za Press TV izvještavala iz brojnih zona sukoba, uključujući Ukrajinu, Irak i Libanon.Povezana slika
Tokom kobnog dana vraćala se s terena gdje je odradila reportažu u turskom gradu Suruc u provinciji Urfa. Na putu natrag prema hotelu sudarila se s kamionom, navode službeni izvori.

Ova priča dobiva jednu sasvim drugu perspektivu kada se uzme u obzir činjenica da je Shim u petak, dva dana prije smrti, rekla u razgovoru za Press TV kako su je turske obavještajne službe optužile za špijunažu te kako je to vjerovatno zbog njenih reportaža.  Naime, Shim se dotakla izuzetno opasne tematike – poveznice između turskih vlasti i DAIŠ terorista. Dan prije smrti je rekla kako se boji da bi mogla biti uhićena, a sada je mrtva.

U svojoj zadnjoj reportaži  rekla je kako je ona jedna od svega nekoliko novinara koji radi na istraživanju infiltracije terorista preko turske granice u Siriju. Nadalje, rekla je kako posjeduje fotografije na kojima se vidi kako militanti preko Turske ulaze u Siriju u vozilima humanitarnih organizacija kao što su World Food Organization i druge.

Ja nemam što skrivati, ništa nisam učinila osim što radim svoj posao“, istaknula je Serena Shim odbacujući turske optužbe za špijunažu. Njezini roditelji sumnjaju u službenu priču te ističu kako bi turske službe mogle biti odgovorne za njenu smrt. Turske vlasti nisu vratile njenu putovnicu i vjenčani prsten njenoj obitelji.

Serena kobnog dana nije bila sama u automobilu, putovala je sa radnom kolegicom Judy Irish. Iz tadašnjih izvješća je nejasno jesu li one preminule na mjestu nesreće ili kasnije u dvije različite bolnice međusobno udaljene 40-ak kilometara. Očevid nije provela policija, već turska vojska.

Anonymousi su zbog smrti novinarke pokrenuli (operaciju) #OpSerenaShim:

Novinarstvo – najopasnije zanimanje u Turskoj

Pored tragično preminule Serene, svi oni koji se usude kritikovati režim ili predsjednika Erdogana bivaju podvrgnuti različitim vrstama pritisaka.  Naime, turski tužitelji zatražili su u utorak teške zatvorske kazne protiv 19 suradnika dnevnika Cumhuriyet, žestokog kritičara predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, izvijestila je provladina novinska agencija Anadolija.

Novinare, među kojima su neki u pritvoru već više od pet mjeseci, optužuje se za podršku ili pripadnost raznim “terorističkim” organizacijama, po optužnici tužiteljstva u Istanbulu koju je objavila Anadolija. Optuženicima, među kojima je vlasnik Cumhuriyeta Akin Atalay, njegov glavni urednik Murat Sabuncu, njegov prethodnik Can Dundar, kao i istraživački novinar Ahmet Asik, prijeti između 7,5 i 43 godine zatvora.

Optuženi su da pripadaju i podržavaju Radničku stranku Kurdistana (PKK), pokret propovjednika Fethullaha Gulena optužena da je osmislio pokušaj puča 15. srpnja te skupini krajnje ljevice DHKP-C. Žestoki kritičar predsjednika Erdogana, Cumhuriyet, utemeljen 1924., pretvorio se zadnjih godina u vrelo informacija, nižući istrage neugodne po vlast.

Hapšenje nekoliko njegovih novinara u novembru izazvalo je zabrinutost zaštitnika ljudskih prava i kritičara iz evropskih zemalja. Turske vlasti poriču nasrtaj na slobodu štampe i tvrde da su uhapšeni jedino novinari povezani s “terorističkim organizacijama”, izraz koji koriste za PKK i Gulenovu mrežu.

Po Turskom novinarskom društvu, 170 novinskih listova je zatvoreno, 105 novinara pritvoreno a 777 novinskih iskaznica poništeno nakon pokušaja državnog udara 15. jula.

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Ma isto rade i na Balkanu njihov potpis je lako otkriti…

    Reply

Komentiraj