NAKON SASTANKA U MOSTARU! Izetbegović: Podržat ćemo Hrvate da dobiju legitimne predstavnike; DF: U čije ime Čoviću dajete treći entitet

Lideri regije sinoć su u Mostaru održali neformalni sastanak i razgovarali o brojnim temama, a najviše o pitanjima vezanim za BiH, a prije svega o ravnopravnosti konstitutivnih naroda i izmjenama Izbornog zakona. Tako je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao da će podržati Hrvate u namjeri da dobiju legitimne predstavnike u vlasti, ali pod uslovom da prestanu priče o podjelama i nekim novim entitetima.

“Razgovarali smo o tome kako da unaprijedimo stvari u regionu, kako da postignemo povjerenje u BiH. Imali smo otvoren razgovor i iskazali bojazni šta očekujemo od druge i treće strane. Te teme smo otvorili, ali nismo ništa uspjeli završiti”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović je dodao da je na sinošnjem sastanku vladalo dobro raspoloženje te da su svi svjesni da moraju napraviti iskorak prema onom drugom.

Član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata Dragan Čović je kazao da će se ključni sastanci o izmjenama Izbornog zakona održati u naredne dvije sedmice.

 

DF: Izetbegović da kaže građanima u čije ime Čoviću daje treći entitet

“Nakon jučerašnjeg predsjedničkog okupljanja u Mostaru,uz to što smo saznali da su za večeru jeli lubin i pili ‘rujnoga vina’, građani ove zemlje od ‘prvog u Bošnjaka’ i člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, morali bi dobiti odgovor na dosta kontrardiktorne (po običaju), ali i opasne izjave oko mogućih novih ustupaka Draganu Čoviću.

Šta znače ove riječi: ‘Na pitanje šta će konkretno uraditi kako bi se poboljšala situacija u regiji, Izetbegović ističe da se od Bošnjaka očekuje da pomognu Hrvatima u BiH da dobiju svoje autentične (čitaj:Čovićeve) predstavnike u vlasti.’

‘Ja sam im kazao šta je preduslov s moje strane,a to je da ne postoji nikakva priča o podjelama ili nekim novim entitetima ili referendumima’, poručio je Izetbegović.

Nakon ovih riječi,gospodin Izetbegović dužan je, ali baš javno, pojasniti:

Da li ‘nepostojanje priče’ znači nastavak tajnih dogovora oko trećeg entiteta,kako su i do sada običavali raditi on i Čović?

Kako spojiti nespojivo: autentične (Čovićeve) Hrvate u vlasti na svim nivoima pri sadašnjoj organizaciji Federacije BiH,dakle bez ‘trećeg’?

Hoće li građani ove zemlje,jednom za sva vremena, dobiti odgovor na pitanje:ko je od njih (građana) autentični predstavnik Srba, Hrvata i Bošnjaka?

I na kraju, a može i na početku svih pitanja: Odakle gospodinu Izetbegoviću pravo na ‘tapiju’ zvanu BiH ili Federacija BiH? Osim ako zaista već nije ‘legao na rudu’ i prihvatio ‘fildžan begovat’ u kojem će on i uzak krug ljudi i porodica bliskih njemu biti begovi.

Očekujemo, s toga, hitno i jasno pojašnjenje ovih Izetbegovićevih riječi. Ako može, da nam to kaže na vakat i istinito,da se ne ponovi slučaj revizija presude”, stoji u saopćenju.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj