ORGANIZOVANI PREKO DRUŠTVENIH MREŽA: U Beogradu, Novom Sadu i Nišu protesti zbog rezultata izbora!

Nekoliko hiljada, uglavnom mladih ljudi, okupilo se u ponedjeljak na protestnoj šetnji u centru Beograda, nezadovoljni rezultatima izbora. Dan poslije glasanja, protesti su organizovani i u Novom Sadu i Nišu.

Građani su se organizovali preko društvenih mreža, gdje je upućen poziv za okupljanje pod nazivom “Protest protiv diktature”.

Skandirajući “Vučiću, lopove”, “Krađa”, “Gotov je” i “Nećemo te, Vučiću”, u Beogradu su se učesnici protesta okupili ispred zgrade Skupštine Srbije, odakle su krenuli u protestnu šetnju do Trga Republike, a zatim centralnim gradskim ulicama pored zgrade „Politike“ i Radio-televizije Srbije, zgrade Vlade Srbije, koju su pojedinci gađali jajima, do sjedišta Republičke izborne komisije, odakle su se vratili do Skupštine.

Na skupu nije bilo stranačkih obilježja, niti zvaničnih obraćanja, a na Facebook stranici je navedeno da protest nema ljude koji ga vode. Ispred Skupštine se dogodio manji incident kada je jedna grupa gađala policajce flašama i jajima, i pokušala da priđe stepenicama. Policija nije reagovala, a građani su im govorili da „brane narod“.

Nakon Narodne Skupštine okupljeni su se uputili na beogradski Trg Republike, uzvikujući parole

Više stotina mladih okupilo se u isto vrijeme i na glavnom trgu Novog Sada, negodujući zbog, kako su naveli, neregularnosti predsjedničkih izbora i medijske cenzure. Oni su političkoj eliti poručili da ne žele da odu iz Srbije i da će učiniti sve da na sljedećim izborima učešće građana bude veće.

Društveni aktivista Lazar Čovs je na skupu optužio vladajuću koaliciju da je ucjenama i prijetnjama uticala na rezultate predsjedničkih izbora.

„Izborna krađa je počela mnogo, mnogo prije izbornog dana, svi mi to znamo, sa ucjenama, sa prijetnjama sa uslovljavanjem ljudi da će ostati bez posla i bez prihoda, mnogo, mnogo ranije, a taj čovjek (Aleksandar Vučić) je već jako dugo u kampanji“, rekao je on.

Katarina Jelisavčić u ime organizatora poručila da mladi ne žele da odu, i da će se boriti za pravedne izbore i za slobodu govora. Okupljenima se obratio i predsjednik Nezavisnog društva Vojvodine Nedim Sejdinović, koji je poručio da borba za civilizovan život tek počinje. Nekoliko stotina mladih okupilo se i u Nišu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj