ŠEF BRITANSKE DIPLOMATIJE U SARAJEVU: Ostaviti etničke podjele i posvetiti se ekonomskom rastu

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson boravi u dvodnevnoj posjeti glavnom gradu Bosne i Hercegovine tokom koje će u susretima s bh. zvaničnicima naglasiti nepromjenjivu podršku Ujedinjenog Kraljevstva BiH te pozvati ih da ostave po strani etničke podjele i implementiraju hitne socio-ekonomske reforme kojima je cilj prosperitet svih građana.

Tokom posjete Sarajevu, ministar spoljnih poslova će se sastati s članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Savjetom ministara BiH Denisom Zvizdićem, ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnatkom i entitetskim premijerima Željkom Cvijanović i Fadilom Novalićem.

Džonson će, takođe, posjetiti i Državnu agenciju za istrage i zaštitu, gdje će vidjeti kako Ujedinjeno Kraljevstvo podržava napore u sprječavanju terorizma i borbu protiv organizovanog kriminala u regionu.

“Ovo je dio šire podrške Ujedinjenog Kraljevstva zapadnom Balkanu. Mi smo potrošili više od 7.5 miliona funti kako bi poboljšali poslovno okružje, povećali stabilnost i ojačali vladavinu prava, a 2018. godine ćemo biti domaćini Samita o zapadnom Balkanu u Londonu”, navodi se u saopštenju iz Britanske ambasade u BiH.Džonson u Sarajevu: Ostaviti etničke podjele i posvetiti se ekonomskom rastu

Pred posjetu BiH, britanski ministar spoljnih poslova je rekao da je zapadni Balkan za Ujedinjeno Kraljevstvo region od ključnog značaja.

Mi smo predani aktivnom angažmanu uz pružanje podrške. Ujedinjeno Kraljevstvo je značajno uložilo u Bosnu i Hercegovinu. Zajedno s Njemačkom, pokrenuli smo inicijativu podsticanja zamaha u usporeni reformski proces. Mi vjerujemo da će ovaj proces dovesti do stabilne, sigurne i prosperitetne BiH. Tokom moje posjete, ja ću podstaći političke lidere u BiH da ostave etničke podjele po strani i da se usmjere na pitanja koja su bitna svim građanima BiH – radna mjesta i ekonomski rast”, rekao je šef britanske diplomatije.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj