KRALJEVINA ‘OSUĐENA’ NA OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE: Maroko završava jednu od najvećih solarnih elektrana na svijetu

Početak izgradnje četvrtog, završnog dijela projekta Nur, jedne od najvećih solarnih, fotonaponskih elektrana na svijetu, proglasio je na jugu zemlje kralj Maroka Mohamed Šesti.

Nalazi se u pustinji, na 137 hektara i imaće kapacitet od 72 megavata, objavila je zvanična novinska agencija MAPA.To je investicija od 750 miliona dirhama (70 miliona eura) u centralu koja će električnu energiju proizvoditi u ćelijama poluprovodnika direktno od sunčevog zračenja.Maroko završava jednu od najvećih solarnih elektrana na svijetu

Glavni finansijer je njemačka banka KfV, sa 659 miliona dirhama (61 milion eura). Nur IV počeće raditi u prvom kvartalu 2018. godine. Centralom će upravljati konzorcijum marokanske Agencije za solarnu energiju (Masen) i saudijske firme Aqua Power, koja je dobila tender za narednu fazu projekta. Maroko je februara 2016. završio projekat Nur 1, a drugi i treći dio projekta završeni su oko 75 odsto. Kraljevina je novembra prošle godine bila domaćin Međunarodne konferencije o klimi.

Kada se svi dijelovi Nura završe, kompleks će imati proizvodni kapacitet od 582 megavata. Bez relevantnih zaliha nafte, gasa i uglja, Maroko sprovodi ambiciozan razvojni plan, da skoro polovinu svojih energetskih potreba zadovolji iz obnovljih izvora energije.

(Global CIR/RTS)

Komentiraj