S. KOREJA LANSIRALA NOVI PROJEKTIL U JAPANSKO MORE! Tilerson: Dosta smo govorili o Sjevernoj Koreji, više nemamo komentara

Sjeverna Koreja izvela je novo lansiranje projektila srednjeg dometa u Japansko more, javljaju agencije. Oružane snage Južne Koreje i Američka komanda na Pacifiku su saopćili kako je vojska Sjeverne Koreje iz baze u mjestu Sinpo u Japansko more lansirala projektil srednjeg dometa KN-15.

Riječ je o projektilu, kako javlja američka komanda, koji je lansiran sa kopnene lansirne rampe, a iz iste regije je Sjeverna Koreja nedavno izvršila i testiranje projektila koji je lansiran iz mora.

“Sjeverna Koreja je ponovo lansirala raketu srednjeg dometa. Dosta smo govorili o Sjevernoj Koreji, više nemamo komentara“, kazao je američki državni sekretar Rex Tillerson.

Posljednja provokacija Sjeverne Koreje dogodila se dan uoči prvog sastanka američkog predsjednika Donalda Trumpa sa njegovim kineskim kolegom Xi Jinpingom. Trump je najavio da će tražiti od Kine da konkretno pomogne u borbi protiv razvoja nuklearnog oružja Sjeverne Koreje, te je poručio da će SAD svakako nastaviti tu borbu, bez obzira na odgovor Kine.

“Kina će odlučiti želi li nam pomoći u vezi sa Sjevernom Korejom ili ne. Bit će dobro za Kinu, ako pristane na to, a neće biti dobro ni za koga ako ne pristane“, kazao je Trump.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj