ŠTA SE DESILO U IDLIBU? Erdogan optužuje Assada, Rusi nude svoje objašnjenje i ne žele novu rezoluciju o Siriji!

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan danas je optužio sirijsku vladu za napad u kome se sumnja da je koristeno hemijsko oružje, a u kojem je poginulo desetine ljudi i djece, nazivajući predsjednika Sirije Bašara Al Asada “ubicom”.

“Hej ubico, Asadu, kako ćeš da pobjegneš od njihove kletve?”, poručio je Erdoan na skupu na kojem je izgovorio i da su izginuli ljudi, njih oko stotinu, među kojima su i djeca, postali mučenici zbog hemijskog ružja.

Sirijska vojska poručila je kako njihove snage definitivno nisu izvele nikakav kemijski napad na prostoru provincije Idlib dok Rusija ističe kako su sirijske zračne snage pogodile skladište s oružjem u kojem su pobunjenici proizvodili hemijsko oružje.

Ruska verzija: Pogođeno skladište terorističke tvornice hemijskog oružja

SAD, Velika Britanija i EU smjesta su pozvale na sveobuhvatnu istragu i osudile sirijsku vladu za ovaj’ strašni pokolj’ koji se dogodio nekoliko sati prije početka donatorske konferencije o Siriji u Bruxellesu. No, sirijska vojska kategorički odbija odgovornost za ovaj napad, dok je Rusija, koja podržava Bašara al-Asada priopćila da njeni zrakoplovi u trenutku napada nisu bili na tom području.

No, u priopćenju ruskog Ministarstva obrane pažnju je privukla tvrdnja da je “sirijsko zrakoplovstvo napalo veliko terorističko skladište streljiva i oružja u istočnom dijelu Kan Šejkuna” te da je, kao posljedica tog napada, raspršen otrovni plin.

Ruska strana tvrdi da je riječ o “terorističkom skladištu” u kojem su bile “otrovne tvari” namijenjene borcima u Iraku. No, u priopćenju se ne navodi je li taj napad bio namjerno izveden.

“Rusi nastoje zaštititi svoje sirijske saveznike”

Hamish de Bretton Gordon, direktor organizacije “Liječnici pod paljbom” (Doctors Under Fire) i bivši zapovjednik britanske pukovnije za kemijsko, biološko i nuklearno oružje, tvrdnje ruskog ministarstva nazvao je “krajnje neistinitima“.

“Njihovo je priopćenje krajnje maštovito. Tvrdnja da je riječ o zalihama otrovnih tvari Al Kaide koje su ekplodirale u napadu krajnje je neodrživa i neistinita”, izjavio je Gordon koji tvrdi da je to bio napad sarinom te da Rusi nastoje zaštititi svoje saveznike.

Nekoliko sati nakon kemijskog napada, pogođena je i bolnica u koju su smješteni ranjeni. Na snimkama se vide beživotna tijela djece s vidljivom pjenom oko usta.

“I dalje podupiremo sirijsku vojsku u borbi protiv terorizma i oslobođenju zemlje”

Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je kako će Rusija i dalje podupirati sirijsku vojsku u borbi protiv terorizma – izjavu je dao na upit novinara hoće li se politika Rusije promijeniti nakon navodnog hemijskog napada u Idlibu.

Čuli ste izjavu našeg ministarstva obrane i nemam na to što dodati. Ruska Federacija i njena vojska nastaviti će operaciju potpore u borbi protiv terorizma i oslobađanju zemlje koju provodi sirijska vojska – kazao je Peskov.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, Marija Zaharova, je pak istaknula kako bi OPCW (Organizacija za prohibiciju hemijskog oružja) trebala provesti temeljitu istragu na lokaciji incidenta, ukoliko im pristup bude dozvoljen.

Rezolucija o Siriji neprihvatljiva za Moskvu

Zapadne sile, SAD, Francuska i Britanija, poručile su kako će zatražiti usvajanje UN rezolucije u kojoj se za napad optužuju vladine snage. O rezoluciji će se glasati za vrijeme današnje sjednice UN Vijeća sigurnosti.

Predložena rezolucija Ujedinjenih nacija o navodnom hemijskom napadu u Siriji je “neprihvatljiva” za Moskvu, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova. “Ne vjerujemo da je svrsishodno usvajati rezoluciju o napadu hemijskim oružjem u sadašnjoj formi”, rekla je Zaharova, prenosi ruska agencija “Interfaks”.

Vašington, Pariz i London sačinili su nacrt rezolucije o navodnom hemijskom napadu u kojoj osuđuju napad i traže pokretanje istrage. Rusija ima pravo da stavi veto na usvajanje rezolucije Savjeta bezbjednosti UN, što je i ranije činila kako bi blokirala prethodne rezolucije SB UN, predložene na štetu sirijskog predsjednika Bašara al Asada, navodi britanska novinska agencija.

Takođe, Rusija je uložila veto na britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici. Američka ambasadorka Samanta Pauer tada je ruski veto nazvala “novom mrljom na reputaciji Vijeća sigurnosti”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

1 Komentaron this Post

  1. Svakako bili su Ruski avioni ,sve je to mutno što bi Asad bacao otrov kada mu dobro ide na frontu zašto???Koliko sirijsko vazduhoplovstvo ima avionaa-_????? Ruska osveta za teroristicki napad prije par dana ali zašto im je Erdogan dopustio sada zračni prostor ????? Kakvo vijeće sigurnosti i rezolucije MIR je potreban MIR Dosta je više i krvi i ubijanja i nadmudrivanja preko sirotinjskih ledja !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Reply

Komentiraj