ERDOGANOVOJ PROPAGANDI DOLAZI KRAJ! Za lažne vijesti u Njemačkoj kazne do 50 miliona eura!

Njemačka vlada odobrila je kazne koje idu i do 50 miliona eura za društvene mreže koje ne reaguju i ne uklanjaju sporan sadržaj, “lažne vijesti” i govor mržnje. “Zločini mržnje protiv kojih se ne bori na efikasan način predstavljaju veliku opasnost po otvoreno, slobodno i demokratsko društvo”, saopštila je vlada.

Kako javljaju agencije, kazne su predviđene za online platforme kao što je Facebook i izricaće se ukoliko “takvi sajtovi ne reaguju dovoljno brzo i efikasno na problematičan sadržaj”.U pitanju su zakonska rješenja kojima njemačke vlasti pokušavaju da “ustroje” kompanije koje upravljaju društvenim mrežama i primoraju ih da primjenjuju postojeće njemačke zakone koje se tiču zločina mržnje i drugih spornih pitanja.

“Bloomberg” prenosi da će novi zakon primoravati kompanije da pruže korisnicima mogućnost da označe sporan sadržaj, kao i da sa svojih sajtova brišu takav sadržaj ukoliko se ispostavi da su u pitanju dječja pornografija, podstrekivanje na terorizam ili zločine iz mržnje, ali i tzv. “lažne vijesti”.

Oni koji pružaju uslugu su odgovorni kada se njihove platforme zloupotrebljavaju da promovišu zločine iz mržnje i lažne vijesti. Cilj je da društvene mreže sprovode postojeće njemačke zakone o nelegalnom sadržaju brzo i u cijelosti“, naveo je u saopštenju ministar pravde Heiko Maas.

Ministar je naveo da je neophodno da se “mjere za borbu protiv zločina mržnje i lažnih vijesti podignu na evropski nivo kako bi bile efikasne”, što znači da će se ovim pitanjem uskoro baviti i Evropska unija.

Takođe, zakonskim rješenjima je predviđena i individualna odgovornost, pa će direktori kompanija rizikovati kazne i do pet miliona eura ukoliko se ne budu povinovali mjerama, navodi AFP. Zakon će morati da odobre poslanici u Bundestagu.

Podsjećamo, mediji i sajtovi bliski  Redžepu Tayyipu Erdoganu, koji se većinom finansiraju iz budžeta ili ih sponzoriraju kompanije Erdoganovih tajkuna,  su po uzoru na turskog predsjednika o Evropi pisali kao o ‘nacističkoj tvorevini’, te pozivali evropske muslimane da se odupru nastojanjima evropskih država da očuvaju mir i sekularni poredak. Ovim su izazvali paniku u dijelu njemačke javnosti koja zbog Erdoganove agresivne retorike i politike islam smatra opasnošću. Sa druge strane, sumnja se kako dobar dio medija desničarske orijentacije, koji šire islamofobiju u Njemačkoj imaju finansijere i pomagače u Rusiji.

Pored nezapamćenog diplomatskog skandala od prije nekoliko sedmica, Njemačka je na nogama i zbog špijunskih aktivnosti turske obavještajne službe (MIT) na njenom tlu. Već je uhapšeno nekoliko vjerskih službenika Diyaneta u Njemačkoj, koji su prikupljali informacije o vjernicima i slali u ured u Ankari. Istraga se nastavlja i očekuje se njeno proširivanje na cijelu Evropu.

 

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj