‘GEOLOŠKI BREXIT!’ Kako je prekinuta kopnena veza Velike Britanije sa Evropom?!

Velika Britanija, ili kako je popularno nazivaju Ostrvo, bila je davno povezana sa Evropom kopnenim mostom, a naučnici su sada pronašli dokaze da se geološki Brexit desio mnogo prije onog na kojem su građani Velike Britanije izglasali istupanje iz Evropske unije.

Naučnici su utvrdili kako je usko parče zemlje, koje je povezivalo današnju Veliku Britaniju i Evropu, uništeno. Istraživanje je pokazalo da je džinovsko jezero u blizini kopnenog mosta prije 450.000 godina počelo da se izliva i da ga je vodena masa oštetila, a kasnije poplava potpuno otvorila Doverski tjesnac.

Ožiljci ovih događaja mogu se pronaći na dnu Lamanša. Čitava studija objavljena je u časopisu Nature communications.

Vođa istraživanja, profesor Sandživ Gupta sa Kraljevskog koledža u Londonu, rekao je da je ovo jedan od geoloških događaja koji su zauvjek promijenili sjeverozapadnu Evropu i posredno imali velikog uticaja na kasniju ljudsku istoriju na tom prostoru.

“Da se ovo nije desilo, Britanija bi i dalje bila vezana za kontinent”, objasnio je Gupta.

Više od pola miliona godina, usred jednog ledenog doba, kopneni most povezivao je današnji Dover na jugu Engleske sa Kaleom u severnoj Francuskoj.

Neposredno sjeverno od njega nalazilo se džinovsko glacijalno jezero, koje se formiralo na ivici ledene ploče koja je pokrivala veliki dio Evrope.

Istraživači vjeruju da je jezero u jednom trenutku počelo da se topi i preliva, a ta vodena masa oštetila je kopneni most. Ipak, oni vjeruju da je druga katastrofalna poplava, prije oko 150.000 godina, potpuno uništila kopneni most.

Na snimcima vidimo veliku dolinu prokopanu proz tjesnac, široku oko 10 kilometara. Na njoj se vide brojni dokazi koji navode na zaključak da je u pitanju bila erozija od poplava“, ističe Gupta.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj