IZETBEGOVIĆ I JOHNSON: BiH ostaje prioritet Velike Britanije!

Bošnjački član Predsjedništva BiH, Bakir Izetbegović zahvalio je Velikoj Britaniji za podršku BiH, posebno u procesu evroatlantskih integracija, i izrazio uvjerenje da će ta zemlja nastaviti da podržava reformske procese u BiH.

U razgovoru sa britanskim ministrom inostranih poslova Borisom Džonsonom, Izetbegović je naglasio da je BiH, u kontekstu njenog reformskog puta i dobijanja kandidatskog statusa, opredijeljena za nastavak sprovođenja mjera iz Reformske agende.

On je istakao važnost britansko-njemačka inicijative, te rekao da je, osim reformskih procesa, za BiH ključna integracija cijelog zapadnog Balkana, kako za političku i ekonomsku stabilnost, tako i za bezbjednost cijele Evrope.

Osuđujući teroristički napad koji se desio u neposrednoj blizini britanskog parlamenta u Londonu, Izetbegović je naglasio opredijeljenost BiH za borbu protiv terorizma i saradnju na tom planu sa Velikom Britanijom.

Izetbegović i Džonson: BiH ostaje prioritet Velikoj Britaniji

Džonson je istakao da, iako Velika Britanija napušta EU, neće napustiti Evropu, te će BiH i ubuduće biti na listi prioriteta spoljne politike, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

On je naglasio da njegova zemlja podržava opredjeljenje BiH za članstvo u EU i NATO.

Džonson je rekao da je Velika Britanija spremna da ekonomski i politički podrži BiH, posebno u sprovođenju Reformske agende i strateškog dokumenta Pregled odbrane koji je usvojilo Predsjedništvo BiH.

On očekuje da će održavanje 2. Trgovinskog i investicijskog foruma u septembru u Londonu, te samit zapadnog Balkana, u okviru berlinskog procesa iduće godine doprinijeti daljem ekonomskom razvoju BiH i značajnijem investiranju u BiH.

Sastanku su prisustvovali i Diana Čekić, savjetnik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, i Dejan Vanjek, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj