JOHNSON U SARAJEVU: Napuštamo EU, ali ne i Evropu!

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson poručio je u Sarajevu da BiH, uprskos Brexitu, ostaje u fokusu Velike Britanije. Analitičari tvrde da Brexit neće naškoditi njemačko-britanskoj inicijativi za BiH.

“Iako Velika Britanija napušta Evropsku uniju nakon Brexita, to ne znači da napušta Evropu”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson u Sarajevu. “Mi možda napuštamo Evropsku uniju, ali ne napuštamo Evropu i ostajemo potpuno predani sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu našega kontinenta. Također, predani smo sigurnosti, prosperitetu i stabilnosti Bosne i Hercegovine”, naglasio je Johnson.Bosnien-Herzegowina Sarajevo Besuch Boris Johnson (Ministerrat Bosnien-Herzegowina)

On je dodao da je BiH prelijepa zemlja sa “velikim potencijalima” i da je razvoj poduzetništva od ključnog značaja. “Obojica bismo željeli da postignemo stvaranje jedne nove platforme za nova ulaganja”, naglasio je Johnson nakon susreta sa ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom.

Velika Britanija će biti domaćin konferenciji o Zapadnom Balkanu

“Velika Britanija ostaje za nas veoma važan partner i prijateljska zemlja sa kojom nastavljamo da razvijamo i unapređujemo odnose”, rekao je šef bh. diplomatije Igor Crnadak nakon susreta sa državnim sekretarom za vanjske poslove Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Borisom Johnsonom.

“Razgovarali smo o situaciji u BiH i regionu i za nas je od ogromnog značaja što Velika Britanija zadržava fokus na BiH i zapadnom Balkanu i to potvrđuje činjenica da će London naredne godine biti domaćin pete konferencije o zapadnom Balkanu”, dodao je ministar Crnadak.

Denis Zvizdić: “Njemačko-britanska inicijativa za BiH treba rezultirati kandidatskim statusom”

Ministar Johnson se u Sarajevu susreo i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem. Zvizdić je izrazio uvjerenje da će Velika Britanija i dalje nastaviti da podržava procese reformi u BiH na putu ka Evropskoj uniji. Predsjedavajući Zvizdić je rekao da jako cijeni ideju britansko-njemačke inicijative i da vjeruje da će njena puna realizacija  u konačnici biti ostvarivanje statusa kandidata za članstvo BiH u Evropskoj uniji.

Bosnien-Herzegowina Sarajevo Besuch Boris Johnson (Ministerrat Bosnien-Herzegowina)

Državni sekretar Johnson je rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo u potpunosti predano prosperitetu i stabilnosti Zapadnog Balkana. Rekao je da je BiH i dalje u fokusu prioriteta vanjske politike Ujedinjenog Kraljevstva koje daje punu podršku euroatlantskim integracijama BiH. “Interes Ujedinjenog Kraljevstva je jačanje sigurnosti i stabilnosti regije Zapadnog Balkana”, dodao je Johnson.

Analitičari vjeruju da će BiH ostati u fokusu Velike Britanije uprkos “Brexitu”. Zvanični stav Londona je da nastavlja podržavati ulazak zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju i to je isticano u više navrata, izavila je za Deutsche Welle direktorica Vanjskopolitičke inicijative BiH Lejla Ramić-Mesihović.

Važan jenastavak saradnje

“Ono sto je u početku odista bilo institucionalno predstavljeno kao britansko-njemačka inicijativa, sada je i formulirano kao novi pristup cijele Evropske unije BiH. Velika Britanija je i dalje jedna od zemalja koja vrlo intenzivno nastoji podržati procese koji se odvijaju u sklopu tog novog pristupa, posebno adekvatnu implementaciju aktivnosti usmjerenih ka dostizanju ciljeva iz Reformske agende. BiH i cijelom regionu će biti vrlo bitno da vidi kako će tačno izgledati redefinirana vanjska politika Velike Britanije, čiji se direktni i indirektni utjecaj na Balkanu osjeti još od raspada Otomanskog carstva. Ono što je sigurno je da obje zemlje, i BiH i Velika Britanija, stoje pred ogromnom neizvjesnošću koju nose njihovi unutrašnji i vanjski izazovi. U takvim okolnostima, svaka konstruktivna interakcija među državama je dobra i poželjna, a Velika Britanija i BiH su zemlje prijatelji”, kaže Lejla Ramić-Mesihović.

Tokom dvodnevne posjete BiH, britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson susrest će se i sa članovima Predsjedništva BiH te entitetskim premijerima. Najavljeno je da će Johnson tokom susreta sa bh. zvaničnicima naglasiti “nepromjenjivu podršku Ujedinjenog Kraljevstva BiH” te pozvati lidere u ovoj zemlji da ostave po strani etničke podjele i implementiraju hitne socio-ekonomske reforme.

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj