MOSKVA ZA NAPADE ‘OPTUŽILA’ POLITIKU BARAKA OBAME! Haley odgovorila: Ako UN ne reaguje, Washington hoće!

Prijetnje bivše američke administracije vojnom intervencijom u slučaju korištenja hemijskog oružja u Siriji podstakla je teroriste da pribjegnu toj taktici, rekao je zamjenik ruskog predstavnika u UN Vladimir Safronkov na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

On je rekao da je prijetnja administracije bivšeg predsjednika Baraka Obame vojnim djelovanjem, ukoliko se pređe “crvena linija” i upotrijebi hemijsko oružje, upravo izazvala napade te vrste.  “Nekadašnje takozvane crvene linije američke administracije bile su početna tačka za buduće provokacije terorista i ekstremista za korištenje hemijskog oružja”, rekao je Safronkov.  On je dodao da je sve to rađeno da se diskredituje vlast u Damasku i stvore pretpostavke za upotrebu vojnih snaga protiv jedne suverene države, prenio je TASS.

Ovo je samo dio žustre rasprave tokom sjednice  VS Ujedinjenih nacija, posvećenoj napadu u Siriji u kojem su poginule 72 osobe, za koji se sumnja da je sproveden hemijskim oružjem. Tokom sjednice čule su se oštre riječi predstavnika Rusije i SAD.

Američka ambasadorka u Ujedinjenim nacijama Niki Hejli napala je Rusiju “jer nije uspjela da obuzda svog saveznika Siriju” nakon navodnog hemijskog napada u kojem je poginulo više djece. Nakon toga uslijedio je odgovor Safronkova.

Ako UN ne reaguje, Washington hoćeMoskva optužuje politiku Baraka Obame za hemijski napad u Siriji

Američka ambasadorca u UN-u Niki Hejli upozorila je da će administracija Donalda Trampa preduzeti mjere u vezi sa napadom hemijskim oružjem u Siriji, ukoliko VS UN-a ne učini ništa o tom pitanju.

Ona je apelovala da Vijeće tokom vanredne sjednice odmah odobri rezoluciju koju su predstavile SAD, Britanija i Francuska, a koja osuđuje i prijeti posljedicama zbog upotrebe hemijskog oružja, nakon napada u provinciji Idlib u Siriji u utorak. “Postoje trenuci kada smo u UN-u prisiljeni da preduzmemo kolektivnu akciju. Kada UN stalno podbacuju u tom zadatku kolektivnog djelovanja, onda mi kao države moramo nešto da preduzmemo”, rekla je ona.

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je ranije da je predložena rezolucija UN o hemijskom napadu u Siriji neprihvatljiva za Moskvu, jer se, iako istraga još nije završena, “krivac” već zna a to je Damask, podsjeća AP.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj