NJEMU JE BAŠ STALO! Demokratski senator govorio 15 sati protiv Trumpovog prijedloga!

Demokratski senator Džef Merkli završio je danas 15-časovni govor u kojem je iznosio razloge zašto se njegova partija protivi prijedlogu predsjednika SAD Donalda Trampa za novog sudiju Vrhovnog suda. Uprkos Merklijevom naporu, demokrate vjerovatno neće moći da spriječe da Senat potvrdi imenovanje sudije Nila Gorsuča, pošto je republikansko vodstvo u Senatu spremno promijeniti pravila samo da Gorsuč bude izabran.

Merkli je govorio više od 15 sati završiviši jutros s posljednjim pozivom kolegama da ne glasaju za Gorsuča. Vođa republikanaca u Senatu Mič Mekonel kritikovao je protivljenje demokrata, navodeći da bi oni bili protiv i mnogo liberalnijih sudija od Gorsuča.

– Prosto nema načelnog razloga za protivljenje ovom izvanrednom, izvanrednom prijedlogu za Vrhovni sud – rekao je Mekonel.

U Senatu bi sutra trebalo da dođe do končanog obračuna demokrata i republikanaca oko Gorsuča.

Očekuje se da će demokrate pokušati blokirati Gorsučov izbor, ali je Mekonel najavio promjenu pravila u Senatu kojim će potrebna većina od 60 senatora biti smanjena na prostu većinu od ukupno 100 članova Senata u kojem republikanci imaju 52 glasa plus i potpredsjednika SAD-a Majka Pensa koji formalno predsjedava gornjim domom Kongresa.

Trenutno 44 demokratskih senatora planira da glasa protiv Gorsuča, što je po sadašnjim pravilima dovoljno da spriječe njegov izbor.

Mada je Gorsuč prilično konzervativan sudija, demokrate bi verovatno pokušale da blokiraju svaki prijedlog predsjednika Trampa za mjesto u Vrhovnom sudu koje je upražnjeno u februaru prošle godine kada je umro konzervativni sudija Antonin Skalija. Prethodni predsjednik Barak Obama je predložio novog sudiju, ali su republikanci blokirali njegov izbor s obrazloženjem da čekaju rezultate predsjedničkih izbora u novembru.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj