PAMETNI ĆE TELEFONI USKORO ‘NESTATI’: Šta nam stiže poslije njih?

Jednog dana, ne tako skoro doduše, ali ipak ranije nego što možemo i da zamislimo, pametni telefoni će nestati, i to na isti način na koji su nestali i pejdžeri i faks mašine prije njih.

Iako smo najmanje jednu deceniju daleko od tog dana, temelje za skoro siguran kraj smartfona već polažu Ilon Mask, Microsoft, Facebook, Amazon i stotine hiljada startapova širom svijeta. A šta će se dogoditi kada ih stvarno više ne bude…

Ako sagledamo smartfon iz drugog ugla možemo doći do zaključka da je on, ustvari, uređaj u potpunosti nastao po modelu desktop računara, jer ima monitor, tastaturu i “miša” (ekran na dodir).Šta nam stiže kad nestanu pametni telefoni

Najsavremeniji pametni telefoni posjeduju mnoge nove opcije i aplikacije, bolji ekran i kameru, bolju bateriju, VR opremu, kontrolu govorom, ličnog asistenta… ali su u suštini daleko od nečega potpuno revolucionarnog.

Sa druge, mali startapovi, ali i velike kompanije, svakim danom na tržište izbaciju mnogo novih proizvoda koji imaju i, neke ili sve, mogućnosti koje i ovi telefoni nude. I pored toga što ostvaruju relativo ograničen tržišni uspijeh, može se očekivati da će uređaja kao što su Amazon Echo, Sony PlayStation VR ili Apple Watch biti sve više.

Na srednje staze, može se očekivati i da se sve te “ekperimentalne” naprave i još novije tehnologije, u početnim fazama razvoja, početi da se stapaju u nešto što će nam, u osnovi, biti poznato, ali može da postane i nešto potpuno drugačije.

Tako, na primjer, Microsoft, Facebook, Google i, od strane Google-a podržan, Magic Leap zajedno rade na samostalnom uređaju za virtuelnu realnost, koji će moći da projektuje 3D objekte direktno u ljudsko oko. Kruže glasine da i Apple radi na nečemu sličnom.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj