SRBIJANSKI MEDIJI PIŠU O POVLAČENJU ŠEŠELJA! Šešelj negira natpise u novinama i tvrdi: Nisam ušao u drugi krug zato što sam siroče!

Vođa Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj sve je bliži odluci da nakon poraza na predsjedničkim izborima i poslije 26 godina na čelu radikala, poziciju predsjednika stranke prepusti nekom od mlađih, možda čak i svom sinu Aleksandru, piše u četvrtak beogradsku štampu.

“Iznenađenja su uvijek moguća”, rekao je Vojislav Šešelj odgovarajući na pitanje lista Kurir koliko je realno da poslije skoro tri desetljeća na čelu radikala prepusti vodstvo stranke svom sinu.

Stranku prepušta sinu Aleksandru?

Izvori lista iz SRS-a tvrde kako je jedna od opcija da na čelo stranke dođe njegov sin Aleksandar, čime bi se Šešelj “načelno povukao zbog loših rezultata, ali bi praktički i dalje imao uvid u sve i neizravno kontrolirao i vodio SRS”, navodi izvor lista Kurir.

Unatoč tvrdnjama da jedino on može pobijediti Aleksandra Vučića u mogućem drugom krugu izbora, Šešelj je na predsjedničkim izborima 2. aprila osvojio manje od pet posto glasova –  4,51 ili 158.904 glasa, a Kurir navodi kako su mu “teško pali rezultati izbora, zbog čega se nije oglašavao danima, što za njega nije uobičajeno”.

Šešelj: Neću podnijeti ostavku, podrška studentima!

Predsjednik SRS-a, Vojislav Šešelj,  kaže da neće podnijeti ostavku posle izbornog neuspjeha i da podržava većinu zahtjeva studenata koji demonstriraju širom Srbije. Ovo je rekao na današnjoj press konferenciji u sjedištu SRS-a.

– Ne podnosim ostavku, niko u SRS mi to nije tražio – kazao je Šešelj na konferenciji za novinare u SRS, a što je i prva njegova reakcija na rezultate predsjedničkih izbora. Naveo je da nije tačno da je izjavio da svako ko bude imao manje glasova od Ljubiše Preletačevića Belog treba da se povuče iz politike.

 Ponudio je hiljadu eura onom ko donose takvu navodnu izjavu pred njega. Naime, Šešelj se nije obratio javnosti od trenutka kada je glasao, u nedjelju ujutro. On je istakao da neće čestitati pobjedu Aleksandru Vučiću, jer na ovim izborima nisu bili obezbjeđeni ravnopravni izbori.

Šešelj je rekao i da su lošem izbornom rezultatu, odnosno činjenici da sa Vučićem nije ušao u drugi krug, to što je Vučić “noć pred izbore na televiziju doveo mamu i tatu”. Dodao je da je on siroče i da njega nije imao ko da brani. Kako je rekao, u stranci se vodi otvorena rasprava o svim pitanjima vezanim za rezultate izbora.

On je rekao da danas zasjeda Izvršni odbor SRS-a i da će uskoro biti održana i Centralna otadžbinska uprava, a ako bude potrebno i kongres stranke. – SRS nije zadovoljna izbornim rezultatom. U fazi smo proučavanja zašto je došlo do velikog pada broja osvojenih glasova. Proučavamo i subjektivne slabosti u okviru stranke i objektivne okolnosti zbog kojih je do toga došlo – rekao je Šešelj.

On je rekao da je bilo pokušaja kupovine funkcionera i kontrolora SRS-a u pojedinim opštinama, ali nije htio da kaže gdje se to dešavalo. Na pitanje da li sumnja da li je bilo krađe izbora u centralnoj Srbiji i Vojvodini, Šešelj je rekao da je bilo ali da ne može da kaže u kojoj mjeri.

Ne suprostavljamo se protestima

Šešelj je kazao da se SRS ne suprostavlja protestima koji se danima održavaju u većim gradovima Srbije, ali da ne zna ko ih organizuje. SRS, kako je naveo, podržava zahtjeve demonstranata koji se odnose na smjene u Republičkoj izbornoj komisiji i u Radio- televiziji Srbije.

Prvi zahtjev sa kojim je SRS saglasna, rekao je Šešelj, jeste da treba smijeniti neke od članova RIK-a, ali, kako je rekao, ne sve. Oni koje ne treba smijeniti, kaže Šešelj, jesu oni iz SRS, jer su se oni “borili da se izbori dosledno sprovedu, pogotovo na KiM”. Kako je rekao podržava i smenu kompletnog REM-a, ali ga dopunjava zahtjevom da su u Srbiji vrati sistem državne televizije, sa višestranačkim upravnim odborom i kontrolnim tijelom, koje bi kontrolisalo elektronske medije.

Treći zahtjev, koji je Šešelj u ime SRS-a podržao jeste da se smeni rukovodstvo RTS-a i RTV-a, jer, kako je rekao, riječ je o “nemoralnim ljudima bez karaktera koji se prodaju za novac i nikada nisu savjesno obavljali svoj posao”. Ono što ne podržavamo, rekao je Šešelj, to što na protestu učestvuju “Žene u crnom”.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj