SVIH 11 KANDIDATA UČESTVOVALO U DEBATI! Le Pen: Govorite kao fosili; Macron: Nacionalizam je rat

U gotovo četvorosatnoj “razmjeni vatre” svih 11 kandidatademonstriralo je duboke razlike u vezi sa pitanjem Evrope. Pitanje mogućeg izlaska iz Evropske unije polarizuje kampanju uoči predsjedničkih izbora u Francuskoj. U TV debati u utorak uvečer EU su, pored desne populistkinje Marine le Pen, oštro kritikovali i drugi kandidati desnice i ljevice.

Oni žele radikalnu reorganizaciju EU ili napuštanje zajednice, prenosi APA. Favorit Emmanuel Macron je pak branio članstvo države u EU. U gotovo četvoročasovnoj “razmjeni vatre” svih 11 kandidata demonstriralo je duboke razlike u vezi sa pitanjem Evrope. Veliki dio političara bio je veoma kritičan prema EU, a prednjačila je Le Pen, koja u slučaju izborne pobjede želi referendum o članstvu Francuske u EU i napuštanje eura. Ona je govorila o “inteligentnom protekcionizmu” kojim bi se branili ekonomski interesi Francuske.

Macron: Nacionalizam znači rat!

Ljevičar Jean-Luc Mélenchon pozvao je na nove pregovore o ugovorima EU: “Evropski ugovori moraju se napustiti.” I kandidati koji nemaju šanse za pobjedu poput Nicolas Dupont-Aignana, Francois Asselineaua, Jacques Cheminadea napadali su EU. Le Penova i Macron trenutno se smatraju favoritima pred prvi krug izbora 23. aprila.

Istraživanja ukazuju da Macron u duelu protiv Le Penove u drugom krugu 7. maja jasno prednjači. Bivši ministar ekonomije Macron je istakao da mu je “Evropa u srcu” i napao je Le Penovu: “Nacionalizam je rat. Ja to znam. Ja dolazim iz regiona koji je pun grobova iz rata (Amijen, sjeveroistok Francuske).” Le Penova mu je kontrirala: “Ne bi trebalo da se pretvarate da ste nešto novo kad govorite kao stari fosili od najmanje 50 godina.” “Žao mi je, gospođo Le Pen, što moram da vas obavijestim da vi govorite iste laži kakve smo od vašeg oca slušali 40 godina”, odgovorio je Macron (39).

I konzervativac Francois Fillon, koji je u anketama na trećem mjestu, branio je mjesto Francuske u EU. “Treba nam Evropa da nas štiti”, rekao je Fillon. Međutim, EU se, kaže, mora usredsrediti na izvjesne strateške ciljeve. Euro treba da postane toliko jak da na duže staze slomi svjetsku dominaciju američkog dolara. Socijalistički kandidat koji u anketama ne stoji dobro Benoit Hamon osporio je evropsku politiku štednje, ali je u osnovi Evropu podržao.

Le Pen: Želimo ponovo naše granice!

Bilo je usijano i kada se diskutovalo o borbi protiv terorizma. Le Penova je tvrdila da je Francuska postala “univerzitet za džihadiste”: “Moramo ponovo dobiti naše granice. Jer je potpuno nemoguće da se borimo protiv terorizma kad ne znamo ko nam ulazi u zemlju”, rekla je ona. S druge strane, Mélenchon je kritikovao to što je Francuska i dalje u vanrednom stanju uvedenom poslije terorističkih napada od 13. novembra 2015. “Moramo da izađemo iz permanentnog vanrednog stanja”, rekao je Mélenchon.

Hitro istraživanje sprovedeno odmah poslije TV debate pokazalo je da je najbolje stajao Mélenchon. Po istraživanju Instituta Elabe, njega je kao najubjedljivijeg kandidata doživjelo 25 odsto ispitanika, ispred Macrona (21 odsto) i Fillona (15 odsto). Po tome koji kandidat ima najbolji program, Macron je prošao za dlaku bolje od Mélenchona – 23 prema 22 odsto.

Pet kandidata sa najboljim izgledima već je debatovalo na TV-u prije dvije nedjelje. Sada je po prvi put diskutovalo svih 11 kandidata, među njima i predstavnici krajnje ljevice Nathalie Arthaud iz Radničke borbe i radnik u Fordu Philippe Poutou iz Nove antikapitalističke partije (NPA). Philippe Poutou nije želio da se u TV studiju slika sa ostalim kandidatima i jedini je muški kandidat koji nije imao odijelo i kravatu već je nastupio u košulji kratkih rukava.

 

 

(Global CIR/Agencije)

 

Objavljeno u:

Komentiraj