ODGOVOR NA RAKETIRANJE SIRIJE: Ruska mornarica upravo ušla u Mediteran i plovi prema američkim razaračima

Ruski premijer izvjestio je kako ih je zbog američkog zračnog udara na sirijske zrakopolovne luke “centimetar dijelio” od oružanog sukoba SAD-a i Rusije. Prema dvama razaračima s kojih su ispaljene rakete plovi ruski ratni brod.

Dimitrij Medvedev rekao je kako su Amerikanci prekršili međunarodno pravo i vlastite unutarnje procedure te je optužio Washington da je “jedva izbjegao borbene sukobe s Rusijom”, prenosi Independent.

Kako prenose ruski mediji, Medvedev je rekao kako je “pedalj” nedostajao da se ovaj napad pretvori u direktan vojni sukob između Rusije i SAD-a. Medvedev je također poručio: “Umjesto naširoko isticane teze o zajedničkoj borbi protiv DAIŠ-a, Trumpova administracija je pokazala kako je spremna na žestoku borbu protiv sirijskih legitimnih vlasti”.

SAD odgovara kako su obavijestili Ruse sat vremena prije nego što su raketirali Siriju s 59 Tomahawka.

Koliko se može razaznati na satelitskim snimkama, u baza Shayrat  koju su  Amerikanci raketirali smještene su i ruske specijalne postrojbe i helikopteri, koji pomažu sirijskoj vojsci u borbi protiv tzv. ‘islamske države’ i ostalih terorista.

Prema izvještajima, u udarima nisu stradali Rusi.

Rusi šalju raketnu topovnjaču

Protiv raketiranja prosvjedovao je i Iran, dok su europske zemlje, Izrael i Turska pozdravile napad.

No Rusi nisu stali samo na prosvjedima – kako piše Fox news ruska fregata Admiral Grigorovič u petak je prošla Bosfor i plovi prema dvama razaračima s kojih je raketirana baza.

Ruska novinska agencija TASS priopćila je kako će  raketna topovnjača “posjetiti logističku bazu Tartus u Siriji” ali istaknula i kako je “naoružana  naprednim krstarećim projektilima Kalibr.”

 

 

(Global CIR/FOX/Independent)

Komentiraj