POTEZ OČAJNIKA ILI PREKRETNICA? Zašto je Sjedinjenim Državama trebao sinošnji napad na SAA i da li je Rusija uvučena u ‘smrtonosnu klopku’?

Američka administracija nije čekala rezultate rasprave Vijeća sigurnosti UN-a ili drugih institucija UN-a, posebno onih koje su zatražile formiranje istraživačke komisije i prikupljanje informacija i podataka o hemijskom napadu na gradić Hanšejhun, te je požurila s napadom na aerodrom, sa desetinama strateških tomhawk raketa, lansirajući ih sa svojih ratnih brodova sa Mediteranskog mora.

Guverner provincije Homs, Talal El Barazi, izjavio je da je aerodrom Eš Šairat u Homsu, koji je granatirala američka vojska u noći između četvrtka i petka, igra ključnu ulogu u pružanju podrške sirijskim vladinim snagama u borbi protiv terorista DAIŠ-a.

Sirijska vojska i oružane snage bore se protiv terorizma, a posebno na istoku Homsa. I nedavno je postignut značajan napredak, oslobođena su gasna polja, kao i grad Palmira i njegova okolina. Ova baza istočno od Homsa igra ključnu ulogu u podržavanju vojne operacije protiv DAIŠ-a, naročito u istočnom dijelu Homsa – rekao je Barazi u telefonskom intervjuu.

O čemu se zapravo radi i šta je otvoreni, a šta prikriveni cilj američkih operacija?

Čemu ovolika žurba?

Američka ishitrenost u izvršenju raketnog napada kao da je plod ‘takmičenja’ sa sve više informacija koje su  počele oristizati po ovom pitanju. Najvažnije je to što su američki mediji, preko više novina i sredstava informisanja počeli prenositi svjedočenja očividaca iz napadnutog područja Hanšejhun, stav je umirovljenog generala Charl Ebu Nadera  koji je događaj komentirao za Al-ahed News.

Sva svjedočenja su saglasna da se eksplozija u objektu javila nakon što je on pogođen raketom iz sirijskog aviona. Nakon toga pojavio se dim kao rezultat eksplodiranja otrovnih gasnih boca. To potpuno odbacuje specifičnost i način udara hemijskim oružjem, jer način takvog udara, tehnički i vojno gledano, zahtijeva da se eksplozija desi sa privremenim plamenom, koji se aktivira iznad zemlje visoko najmanje 100 metara, a to je da bi se izbjegla neefikasnost ove vrste oružja direktnim pogotkom cilja.

Ovim napadom, Amerikanci su spriječili svako naučno istraživanje od strane neutralne međunarodne komisije za prikupljanje činjenica, a koja bi radila sa širokog polazišta koje bi sigurno obuhvatilo direktne, fizičke posjete pogođenog mjesta, gdje bi se sigurno uvidjela priroda eksplozije i difuzije otrovnih gasova, kao rezultat pogotka rakete koja nosi takvu materiju ili kao rezultat eksplodiranja  boca koje su bile u pogođenom mjestu.

Ovo ispitivanje bi obuhvatilo preciznu i podrobnu inspekciju aerodroma sa kojeg je poletio avion… pregledavanje bi obuhvatilo sve magacine zračne baze, a što bi sigurno pokazalo istinitost ili neistinitost tvrdnji o postojanju hemijskih raketa ili bombi u toj bazi, a to je nešto što naučno nema šanse da se sakrije, i onda se desi američki raketni napad na aerodrom, magacine i gnijezda bombardera kako bi se uništila svaka mogućnost dostizanja do ovih naučnih podataka potrebnih komisiji za istraživanje istine.

Pozadina priče

Napad na SAA bi se mogao sagledati i u smislu želje Trumpove administracije da se poravnaju američki unutrašnji računi, koji su povezani sa stavom američkog predsjednika i velikim kritikama na njegov račun, a koje se odnose i njegovo kolebanje u donošenju odluka o kojima je govorio u predizbornim kampanjama zbog oprečnosti njegove politike o terorizmu i onoga što je poduzeo do sad.

Također napad je mogao biti pokrenut i zbog terenskih i vojnih računa, jer odabir aerodroma Eš-Šu’ejrata i njegove aktivnosti u zračnim operacijama protiv DAIŠ-a na istoku Sirije, za cilj udara je radi oduzimanja strateški važne tačke od sirijske vojske koja odatle vršila pritisak prema istoku i koja napredovanjem sa juga Halepa i iz istoka Palmire predstavlja opasnost za DAIŠ, a sve jedinice koje su pod američkom podrškom i zaštitom su pokazale nemoć u ostvarivanju bilo kakvog napretka ili ostavljanja nekog strateškog utjecaja na DAIŠ u okolini Rakke, uprkos američkim direktnim padobranskim intervencijama i to više puta. Stoga je američka administracija odlučila izvršiti raketni napad na ovaj aerodrom kako bi usporila napredak sirijske vojske ne bi li ova administracija našla kakvo rješenje za nemoć i neuspjeh onih koje podržava, a koji trebaju zamijeniti DAIŠ i takmičiti se sa sirijskom vojskom.

Također,  Izrael i njegove interese ne možemo udaljiti od napada na aerodrom Eš-Šu’ejrata i okoline u kojoj se nalazi raketni sistem koji je nedavno progodio izraelske avione, kada su lansirane strateške rakete koje su prijetile unutrašnjosti „Izraela“. Naravno, Izraelu iskorištavanje pitanja Hanšejhuna predstavlja jednu od strateških tačaka u Siriji, jer samo zbog ruskog tvrdog stava nije napadnuto šire područje.

Prema tome, sada možemo odrediti istinsku dimenziju ovog američkog raketnog napada na sirijsku zračnu bazu u Eš-Šu’ejratu i uništavanja i skrivanja dokaza koji su mogli opravdati sirijsku vlast, i stvarne ciljeve koje Amerika želi ostvariti ovim napadom.

Rusiju su uvukli u smrtonosnu klopku?

Sa druge strane, vojna dopisnica lista Komsomoljska pravda Darja Aslamova iznosi tumačenje događaja nakon napada SAD-a na sirijsku zračnu bazu

29. marta 2017. godine Turska neočekivano priopćava da je okončala operaciju ‘Štit Eufrata’ i da povlači vojsku iz Sirije. Čime izaziva iznenađenje analitičara. O čemu se radi? Turska je odustala od svog ukusnog komada kolača? A već 30. marta 2017. godine u Ankaru na pregovore dolazi državni tajnik SAD-a Rex Tillerson. Tajni pregovori. Možemo li pretpostaviti da su baš tada saveznici skovali podmukli plan?

A već 4.aprila dogodio se neočekivani kemijski napad u sirijskom gradu Kan Šejhunu u provinciji Idlib. (Nedaleko od turske granice i na teritoriju koji kontrolira turska vojska, odakle je navodno turska vojska već povučena). Poginulo je preko sto civila. Cijeli svijet je potresen užasnim snimkama poginule djece otrovane plinom. Gdje su prebačena tijela žrtava? U Tursku Adanu iz Idliba. O tome da je u napadu korišteno kemijsko oružje najprije govori ministar pravde Turske Bekir Bozdag. Upravo Turci provode patološko-anatomsku ekspertizu. Ankara odmah inzistira na tome da su napad izvršile sirijske vladine snage. Ministar zdravlja Turske Recep Akdag tvrdi da će podaci biti proslijeđeni na dodatnu analizu u Haag! (Ni manje ni više).

Igra je počela. Predsjednik SAD-a Donald Trump izjavljuje da je to ‘žalostan dan za Rusiju’ (zanimljivo, zar ne?). Scenografija je postavljena. Odmah se pojavljuje organizacija Bijele kacige, koja surađuje s El Nusrom, s histeričnim izjavama o tome da svijet ne smije šutjeti. Sve ide po planu.A već ujutro 7. travnja bez objave rata SAD vrši zračni napad na Homs. Još nema nikave istrage, nikakvih dokaza, nema odluke UN-a. A rat je već počeo. Na teritoriju koji je natopljen krvlju ne samo sirijskih, nego i ruskih vojnika.

Tillerson izjavljuje da Rusija nije ispunila svoje obveze o likvidaciji kemijskog oružja u Siriji. (A što je s kemijskim oružjem terorista? Šutnja). Izrael koji je krajnje potresen ubojstvom sirijske djece potpuno podržava odluku SAD-a o zračnom napadu. CNN piše da je Trumpa ‘veoma pogodila fotografija poginule djece’. Jasno je da cijeli Pentagon roni suze.

Cilj operacije je srušiti Asada i iz Sirije potpuno istjerati Rusiju. Preuzeti igru ​​i ostaviti nas kratkih rukava. Za nas je nastupio trenutak istine. Ako Rusija pokaže slabost, ne samo da će nas istjerati s Bliskog istoka, nego ćemo se naći u stanju gluhe i teške odbrane. Na svim geopolitičkim frontama “, piše Darja Aslamova za list Komsomoljska pravda.

I njen kolega iz lista Narodna odbrana, Igor Koročenko kaže da je Tramp uradio ono što se ni Obama nije usudio.

“Dozvolio je vazdušne napade na sirijske vazdušne baze zbog potpuno izmišljenih razloga. To pokazuje da SAD i dalje sprovodi agresivnu politiku i flagrantno krši međunarodno pravo”, objasnio je on.

 

 

 

 

(Global CIR)

Komentiraj