(VIDEO) POČELA AMERIČKA VOJNA INTERVENCIJA U SIRIJI: Ispaljeno na desetine krstarećih raketa na položaje SAA, DAIŠ iskoristio situaciju za ofanzivu, reagovala i Moskva!

Sjedinjene Američke Države su izvele napad projektilima na zračnu bazu u Siriji kao odgovor na navodni napad hemijskim oružjem na grad koji drže pobunjenici. Pentagon je izvijestio da je tokom noći ispaljeno 59 Tomahawka s razarača na istoku Sredozemnog mora. Deutche Welle je javio da je ispaljeno 60 projektila. 

Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je u obraćanju putem televizije da je iz te baze izveden napad hemijskim oružjem te je pozvao sve civilizirane nacije da pomognu u borbi protiv Sirije, prenosi BBC. Sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada nazvao je diktatorom te naglasio da je djelovao u interesu sigurnosti SAD-a.

Obavijestili smo Rusiju

Iz Rusije su stigle osude ovog napada. Šef odbora ruskog senata za sigurnost i odbranu Viktor Ozerov rekao je da je ovaj napad čin agresije na članica UN-a, dodajući da će Moskva sazvati hitni sastanak Vijeća sigurnosti UN-a. Američki dužnosnici tvrde kako su prije pokretanja napada obavijestili Rusiju te kako rakete nisu ispalili na “dijelove baze gdje postoji ruska prisutnost”. No, u isto vrijeme poručuju kako nisu tražili odobrenje Moskve.

“Godine pokušavanja promjene Assadovog ponašanja nisu polučile baš nikakav uspjeh”, poručio je Trump za vrijeme summita s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom na Floridi.

“Sirijski diktator Bashar al-Assad pokrenuo je strašan kemijski napad na nevine civile… Noćas sam naredio ciljani vojni udar na zračnu bazu u Siriji od kuda je pokrenut taj napad. U vitalnom je nacionalnom sigurnosnim interesu SAD-a da se spriječi korištenje smrtonosnog kemijskog oružja. Nema nikakve rasprave o tome da je Sirija upotrijebila zabranjeno kemijsko oružje, prekršila svoje obveze prema konvenciji o kemijskom naoružanju te je ignorirala zahtjeve UN Vijeća sigurnosti”, rekao je Trump.

Rusija je reagirala žestoko – iz Moskve poručuju kako je ovo “čin agresije protiv jedne UN članice”. Ističe se također kako će Rusija sazvati hitan sastanak UN Vijeća sigurnosti po ovom pitanju.

Rusija suspendirala američko-ruski memorandum o izbjegavanju potencijalnih sukoba između američkih i ruskih zračnih snaga

Rusija je upravo suspendirala memorandum o sigurnosti u zraku iznad Sirije koji je ranije potpisala sa SAD-om. Naime, riječ je o sporazumu koji je vezan uz izbjegavanje potencijalnih incidenata između američkih i ruskih vojnih zrakoplova iznad Sirije.

Prekid memoranduma potvrdilo je prije nekoliko trenutaka rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Memorandum je suspendiran nakon što je SAD sinoć napao Siriju s 60-ak krstarećih raketa.

Po pitanju napada kratko se oglasio i ruski predsjednik Vladimir Putin koji je oštro osudio američki napad. Istaknuo je kako je SAD ovim potezom prekršio međunarodno pravo te kako je nanijeta “ozbiljna šteta” američko-ruskim odnosima. “Ovo je čin agresije protiv suverene države pokrenut na temelju izmišljenog povoda kako bi se pažnju svijeta odvratilo od pogiblje civila pod američkim zračnim napadima u Iraku”, poručio je Putin, kako prenosi njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

DAIŠ iskoristio priliku za kontraofanzivu

Teroristička organizacija DAIŠ odmah je iskoristila američku agresiju na Siriju te su pokrenuli veliku ofanzivu koja ima za cilj preuzeti kontrolu nad strateškim naftnim poljima u blizini Palmire na prostoru provincije Homs, ističu lokalni dužnosnici. Naime, sirijska vojska izgubila je zračnu potporu jer je noćas SAD uništio njihovu vojnu bazu Shayrat ispalivši na nju 59 krstarećih raketa.

Pojedini izvori navode kako je DAIŠ pokrenuo napad u istom trenutku kada je krenulo i američko bombardiranje obližnje sirijske vojne baze. Informacije govore kako je baza Shayrat u potpunosti uništena. Još uvijek nije potvrđen broj žrtava – zadnje neslužbene informacije govore kako je ubijeno najmanje petero, a ranjeno sedmero. Također nije poznato koliko se ruskih vojnika nalazilo u bazi u trenutku napada, no pojedini izvori navode kako su bili tamo.

Reakcije zvaničnika

SAD je obavijestio Francusku prije napada krstarećim projektilima na sirijske vojne položaje, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault. Dodao je kako je upotreba hemijskog oružja “užasna i treba biti kažnjena, jer je ratni zločin”. Rusija i Iran moraju shvatiti da je besmisleno podupirati Asada, te da se Francuska ne želi konfrontirati s tim dvjema državama, poručio je Ayrult.

I australski premijer Malcolm Turnbull kazao je kako snažno podržava napad SAD na Sirijsku bazu. Rekao je kako je ovaj napad poslao poruku svijetu kao i Assadovom režimu da se napadi hemijskim oružjem neće tolerirati. Dodao je i kako događaji, koji su se desili ove sedmice, ozbiljno dovode u pitanje može li Assad i dalje ostati vođa Sirije.

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politku i sigurnost Federica Mogherini još sinoć je najavila na svom nalagu na Twitteru da će objaviti blog # SyriaConf2017, kao zajednički odgovor na napad u Idlibu.

mogherini-tweet-sirija-23

Danny Danon, ambasador Izraela u UN, izjavio je kako je napad “moralna odluka koja nosi trostruku poruku” kojom se zabranjuje svaka daljnja uportreba hemijskog oružja, ali i prenosi poruka Iranu i Sjevernoj Koreji s obzirom na to da je “UN nemoćan djelovati u ovakvim situacijama”. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je “ovo poruka odlučnosti prema svim akcijama poput Assadove, ne samo u Damasku nego i u Teheranu, Pyongyangu i drugdje”.

Portparol iranskog ministarstva vanjskih poslova Bahram Ghasemi osudio je američki raketni udar na Siriju, rekavši da je “jednostrano djelovanje opasno, destruktivno i krši načela međunarodnog prava”. Iran je, inače, jedan od najvećih pristaša sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. Ghasemi je dodao i kako će noćašnji napad na Siriju “ojačati teroriste” i pojačati “složenost situacije u Siriji i regiji”, javlja AP News.

Vojska SAD ima punu podršku Saudijske Arabije u napadima na vojna uporišta u Siriji, saopćeno je iz Vijeća ministara Saudijske Arabije. U saopćenju se navodi da je predsjednik SAD Donald Trump donio hrabru odluku, promijenivši stav prema vladavini sirijskog predsjednika Bashara al-Asada nakon napada hemijskim oružjem u Idlibu.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj