AUSTRIJSKI MINISTAR UNUTRAŠNJIH POSLOVA U SARAJEVU! Sobotka: Glavni finansijeri radikalnih propovjednika dolaze iz Turske i Saudijske Arabije!

BiH i Republika Austrija organizovali su u Sarajevu konferenciju ministara unutrašnjih i vanjskih poslova pod nazivom “Oblikovanje naše zajedničke budućnosti”. Skup je nastavak aktivnosti s konferencije održane u martu 2015. u Beču i usvojene Bečke deklaracije – Borba protiv nasilnog ekstremizma i terorizma.

Cilj konferencije je bio  analizirati mjere koje su poduzimane u protekle dvije godine, te planiranje budućih koraka u borbi protiv terorizma i radikalizma. Na konferenciji učestvuju predstavnici 13 zemlja iz regiona i Evropske unije, te EUROPOL-a, OSCE-a, nevladinog sektora, akademske zajednice i mladih.

Slikovni rezultat za Wolfgang Sobotka sarajevo

Wolfgang Sobotka, austrijski ministar vanjskih poslova, je na konferenciji za novinare kazao kako je u Austriji dugo vremena zanemarivan problem radikalnih selefističkih propovjednika i načina na koji su oni finansirani. Istragom je, međutim, utvrđeno kako su njihovi najčešći finansijeri Saudijska Arabija i Turska.

Prema njegovom mišljenju, s terorizmom se potrebno boriti u njegovom korijenu, kako bi društvo koje je naslijeđeno od predaka, mogli ponuditi mladima.

Ovo je nasljedna konferencija nakon one u Beču 2015., a to je bio početak. Razmišljali smo kako da se borimo protiv tog fenomena. Što se tiče policijskog rada danas jasno je da moramo izvršiti preventivni rad kako bi to djelovanje terorizma mogli spriječiti. Trebamo oblikovati društvo kako bi imali pozitivan život. Mislim da se za održavanje ove konferencije nije moglo izabrati bolje mjesto od Sarajeva. Baš za Evropsku uniju, a pogotovo za Austriju je značajno da po pitanju sigurnosti i borbe protiv terorizma, da BiH i države iz regiona intenzivno uključimo u tu borbu“, smatra Sobotka.

“Pitanje evropskog islama, ne samo sa tačke gledišta drugih vjerskih zajednica, nego i sa ateističkog pristupa, je važno, jer biće potrebno da islamska vjerska zajednica objasni i prikaže svoju vjeru i naravno da se ogradi od radikalizma. BIH je jedan predivan primjer, gdje stoljećima živi evropski islam.”, naglasio je Sobotka.

Problem sa ‘Erdoganovom mrežom’

Naš portal već nekoliko sedmica izvještava o opsežnim obavještajno-policijskim akcijama širom Evropske unije usmjerenih na lociranje i razbijanje turskih obavještajnih gnijezda, koja su odrađivala ‘prljavi posao’ špijuniranja za režim u Ankari. Slične operacije se očekuju i na Balkanu.

Meta špijuniranja i svojevrsnog progona bili su svi oni koji su se usudili drugačije misliti od turskog predsjednika i to javno kazati. To se u EU odnosi prije svega na pripadnike kurdskih zajednica i sljedbenike turskog klerika Fethulaha Gulena. Progona nisu pošteđeni i obični građani, a poseban akcenat represivni aparat Erdoganovog režima stavlja na slobodne novinare i nezavisne intelektualce.

Detaljnije o tome pročitajte na sljedećim linkovima:

DIYANETOVA ŠPIJUNSKA GNIJEZDA U EVROPI! Vjerski službenici Turske islamske zajednice angažovani na špijunskim zadacima širom Evrope?

ZAJEDNO PROTIV ERDOGANA: Zvaničnici žele da zabrane mitinge turskih političara na nivou cijele EU

NJEMAČKI POLITIČARI OTVORENO: ‘Erdogan je terorista, što prije razbiti MIT-ovu špijunsku mrežu u Njemačkoj!’

‘UVIJEK ĆEŠ BITI NAŠA META!’ MIT-ovi agenti u Evropi: ‘Zaposleni po turističkim agencijama i bankama, kao tumači i prevodioci za njemačke vlasti ili u džamijama’

LOCIRANI AGENTI MIT-a: Njemačka istražuje 20 turskih građana zbog špijunaže

 

(Global CIR/Agencije)

 

1 Komentaron this Post

  1. remove erdogan !

    Reply

Komentiraj