UZAVRELA ATMOSFERA: Rusija upozorila Ameriku: ‘Na korak ste do rata’, Trump odgovorio: ‘Pripremite se na nove zračne napade u Siriji’

Iz Kremlja je stiglo upozorenje SAD-u kako se nalaze ‘na korak do rata’ zbog napada na Siriju. No Trumpova administracija uzvraća: ‘Pripremite se na nove zračne napade’.

U prvom izravnom napadu na snage sirijskog predsjednika Bašara Al Assada, američki predsjednik Donald Trump naredio je ispaljivanje 59 raketa na vojnu bazu u Siriji iz koje je proteklog tjedna izvršen napad kemijskim oružjem, a u kojem je stradalo nekoliko civila.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev osudio je takav potez SAD-a te kazao kako je riječ o ‘izravnom napadu na legitimnu vladu Sirije’ te kršenju međunarodnog prava bez prethodnog odobrenja UN-a, prenosi Daily Mail.

‘Ova vojna akcija jasan je pokazatelj ekstremne ovisnosti američkog predsjednika na poglede washingtonskog establišmenta, potez kojeg je američki predsjednik u svojoj predizbornoj kampanji te inauguracijskom govoru oštro kritizirao’, kazao je Medvedev.

‘Nakon njegovog dolaska na vlast bilo je samo pitanje vremena kada će početi kršiti svoja predizborna obećanja zbog iznimno jake struje koja vlada Washingtonom. Trebalo mu je samo dva i pol mjeseca. Magla s posljednjih američkih izbora se podigla, a umjesto izjave o zajedničkoj borbi protiv zajedničkog neprijatelja –DAIŠ-a, Trumpova administracija dokazala je kako je spremna boriti se i protiv legitimne vlade u Siriji’, kazao je ruski premijer.

Nova poruka iz Amerike

Nakon ovih poruka iz Rusije, američki je predsjednik poslao novu poruku u kojoj upozorava kako je spreman narediti novi napad na sirijski režim. Američki dužnosnici napominju kako je zračni napad na Siriju bila osveta za uporabu kemijskog oružja koje je naredio Assad, te kako bi se spriječili daljnji zločini u Siriji.

Američka ambasadorica pri UN-u, Nikki Haley, kazala je kako je njezina zemlja napravila ‘iznimno odmjeren korak’ ‘Mi smo spremni učiniti i više od ovoga, no nadamo se da to neće biti potrebno’, kazala je.

Rusija stala uz Siriju

Sam ruski predsjednik Vladimir Putin jučer je osudio američki napad na vojnu bazu sirijskog režima kazavši kako je riječ o ‘činu agresije na suverenu naciju’.

Potom je naredio posadi ruskog ratnog broda Admiral Gregorovič da brani sirijsku obalu te obećao potporu Assadu i njegovoj raketnoj obrani s ciljem sprječavanja daljnjih bombardiranja.

Burno na sjednici UN-a

Dva velika hladnoratovska rivala sukobila su se na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a gdje je ruski izaslanik tvrdio kako je riječ o ‘agresiji’ koja će sao ojačati moć terorističkih skupina na tom području dok je američka izaslanica Haley kazala kako dio odgovornosti za napad kemijskim oružjem leži i na Rusiji.

‘Svaki put kad bi Assad prešao granice ljudskog dostojanstva, Rusija bi stajala uz njega’, rekla je Haley. Dodala je kako u situacijama u kojima međunarodna zajednica ne ispuni svoje dužnosti, države su prisiljene krenuti samostalno u akciju.

‘Vijeme je da svi civilizirani narodi sudjeluju u zaustavljanju strahota koje se događaju u Siriji te da zahtijevaju političko rješenje’, kazala je ona.

Rat s Rusijom

U svojoj je predizbornoj kampanji Donald Trump u nekoliko navrata spomenuo kako bi kriza u Siriji lako mogla biti okidač za izbijanje rata te povod za odlazak u rat s Rusijom, a koji bi se vrlo lako mogao pretvoriti u Treći svjetski rat.

U svojem obraćanju Trump je kazao kako su zračni napadi na Assadovu vojnu bazu odgovor na njegov napad kemijskim oružjem u kojem je navodno bio korišten i spoj Sarin koji oštećuje živčani sustav. Napad je izveden u gradu Khan Sheikhoun gdje je poginulo najmanje 72 ljudi među kojima žene i djeca.

‘Korištenjem smrtonosnog spoja Assad je ugasio živote nedužnih i bespomoćnih ljudi, žena i djece. Zbog tako brutalnog načina ubojstva, Amerika je morala reagirati’, kazao je Trump.

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj