(VIDEO) OBARANJE AMERIČKIH TOMAHAWK PROJEKTILA: Rusi tvrde da je samo 20-ak raketa pogodilo cilj

Nakon jučer objavljenih informacija ruskog Ministarstva obrane prema kojima je tek 20-ak od 59 lansiranih američkih raketa Tomahawk pogodilo cilj, a ostale su pale tko zna gdje, oglasio se i Washington.

Tako je američki državni tajnik Rex Tillerson u petak izjavio, kako uzletno-slijetna staza zrakoplovne baze sirijske vojske u regiji Homs i nije bila cilj američkog napada i da je zato ona sposobna za daljnje korištenje. Također je kazao kako su američki napadi postigli svoj cilj i da su uništili jednu petinu 7. odjeljenja sirijskih zračnih snaga.

Sirija: Poginulo 15 civila u napadu na Idlib

Nakon Tillersonovih navoda izrečenih novinarima, oglasila se i Bijela kuća, riječima: „On je priznao kako je uzletno-slijetna staza još sposobna za korištenje, ali ona nije bila cilj.“

Rex Tillerson je izjavio kako ga je razočarala reakcija Rusije na američki napad i da to govori kako ona nastavlja podupirati režim sirijskog predsjednika Bashara al-Asada.

Prema informacijama sirijske vlade, u američkom napadu poginulo je deset sirijskih vojnika, a rusko Ministarstvo obrane je priopćilo kako je uništeno skladište s materjalno-tehničkom opremom, odjeljenje za vježbe, šest zrakoplova MiG 23 koji su se u hangarima nalazili radi remonta, kao i radarska postaja. Ruski mediji, koji su izvjestili s mjesta događaja, javili su kako je dio tehnike, uključno i pet lovačkih zrakoplova i uzletno-slijetna staza ostalo čitavo ili su vrlo malo oštećeni, a da je 8 hangara uništeno skupa s tehnikom.

Na internetu se pojavio snimak na kojem je navodno zabilježeno uništavanje američkih tomahawk projektila na nebu iznad Sirije.

 

(Global CIR/Agencije)

 

Komentiraj