NOVE PRIJETNJE UOČI REFERENDUMA U TURSKOJ! Erdogan: Evropa će platiti za ono što je uradila!

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će pitanje pristupanja Turske EU biti opet na stolu poslije referenduma o proširenju predsjedničkih ovlaštenja. U govoru u Izmiru, Erdoan je uporedio Evropu sa “bolesnim čovjekom” koristeći pogrdni izraz koji su upotrebljavali političari tokom 19. vijeka kada su opisivali propadanje Otomanskog carstva, prenio je AFP.

On je još jednom zaprijetio da će nakon referenduma koji treba da bude održan 16. aprila, uvesti smrtnu kaznu, ukoliko zakon bude izglasan u parlamentu, što bi, kako ukazuje francuska agencija, automatski okončalo svaki pokušaj Turske da se pridruži EU.  “Evropa će platiti za ono što je uradila. Ako Bog da, pitanje Evropske unije ponovo će biti na stolu poslije 16. aprila“, rekao je Erdoan.

On je istakao da su Turci koji žive u Evropi “potlačeni i poraženi”. “Ako Bog da oni (Evropa) će odgovarati našim ljudima“, poručio je predsjednik Turske.  “Oni su prije jednog vijeka rekli da smo mi ‘bolestan čovjek’. Oni su sada ‘bolestan čovjek, Evropa se urušava“, zaključio je Erdoan.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj