PORUKA JE UTJEŠNA I JASNA: Svi smo mi Egipćani, nećemo dopustiti da nas mržnja i nasilje podijele!

Dosad najkrvaviji napadi na dvije kršćanske crkve u Egiptu zbližili su kršćane i muslimane. Predsjednik Al-Sisi ne smije to olako proigrati, smatra Rainer Sollich, komentator DW-a.

Ägypten Anschlag auf Christen in Tanta (picture-alliance/dpa/AP/N. El-Mofty)

Nakon terorističkih napada na dvije crkve koptskih kršćana na Cvjetnicu Egipat doživljava znakovit val solidarnosti. Muslimanski građani te zemlje izražavaju solidarnost s kršćanskom manjinom, preko društvenih mreža Facebooka i Twittera pozivaju na složnost zemlje u borbi protiv terorizma, daruju krv za kršćanske žrtve napada. Poruka je utješna i jasna: svi smo mi Egipćani. Nećemo dopustiti da nas mržnja i nasilje podijele!

Taj Egipat zaslužuje i našu solidarnost! Jer, Egipćani nisu mogli dati bolji odgovor terorizmu. Teroristi računaju upravo s time da mogu posvađati muslimane i kršćane i iznutra destabilizirati egipatsko društvo.

Rainer Sollich
Rainer Sollich

Solidarnost koju egipatski kršćani sad, nakon terorističkih napada, doživljavaju od muslimana važna je poruka i svim aktivistima i simpatizerima tzv. Islamske države, koja je s odvratnim ponosom preuzela odgovornost za oba krvava napada. Tu se muslimani jasno pozicioniraju poručujući: teror protiv osoba druge vjere nema ništa s našom vjerom!

Al-Sisi mora postupati razborito

Sad je politika na potezu. Predsjednik Abdelfatah Al-Sisi je uveo tromjesečno izvanredno stanje i najavio pojačane mjere sigurnosti. Ta sigurnost je jako potrebna egipatskim kršćanima. Njima ne preostaje ništa drugo nego da svoju sigurnost povjere vladi i s njom surađuju što je moguće bolje – iako će tako još više postati cilj radikalnih islamista, koji u njima vide vazale omraženog Al-Sisijevog režima.

Ali, egipatska vlada dosad nije uspijevala zaštititi kršćane i zaustaviti ubijanje i protjerivanje koptskih kršćana sa Sinajskog poluotoka. Tu Al-Sisi mora više učiniti, pa i vojnim sredstvima. Ali, pritom mora postupati razborito. Još oštrije postupanje protiv kritičara režima i oporbenjaka, a osobito daljnje kršenje ljudskih prava, bilo bi fatalno. Ono bi moglo podijeliti društvo, a položaj kršćana u njemu postao bi još opasniji.

 

 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj